Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета ” – Градски одбор Мостар и ове године, по шести пут, додијелило је Просвјетину стипендију „Владимир Ћоровић’’ у оквиру које је стипендије и награде добило 150 ученика и студената из Херцеговине.

Стипендију у школској и акдемској 2021/2022. години добила су 32 ученика од 6. до 9. разреда основне школе, 35 средњошколаца и 64 студената. Најбоља пливачица у Босни и Херцеговини, млада Мостарка Лана Пудар добила је специјану стипендију. Дванаест ученика и студената добило је специјалне награде, а седам ученика  Гиманзије „Јован Дучић’’ из Требиња добило је награде за активизам.

Ове године додијењен је највећи број стипендија откако је програм обновљен, односно 54,64 одсто више него претходне године, те 100 одсто више него прије само двије године, а овогодишњи стипендијски фонд већи је од 55.000 евра.

Присутне је поздравио његово преосвештенство владика захуско-херцеговачки и приморски Димитрије поручујући стипендистима да уче школе, али и да просвјећују и своја срца и душе, јер само тако ће бити цјеловити људи и задржати младост.

”Посебна захбалност људима који помажу и организују ово у Мостару и који су срце овога програма”, навео је владика.

Предсједник Организационог одбора ”Просвјетине стипендије” и оснвач Славко Андрејевић обратио се у и име донатора који подржавају овај пројекат.

”Нисам рођени Херцеговац, нити рођени Мостарац.  Ни моја мајка, нити мој отац нису Херцеговци.  Последњи Херцеговац у мојој породици је био Славко Докић, отац моје мајке по коме носим име, који отишао из Мостара 1930.  Прелепу Херцеговину сам само четири пута у животу видео.  Када би неко објективно гледао, моје везе са Мостаром и Херцерговином су у најмању руку слабе. Но, моја породица чува успомену на Мостар и на Херцеговину и на наше наслеђе.  То је наше лично Косово, одређена идеја, светионик вредности”, казао је Андрејевић у обраћању студентима.

Нагласио је да је такав однос према Мостару и Херцеговини био избор његове породице, а потом и њега.

”У свету данас, можда и више него икада раније ви ћете имати пуно избора.  Доносићете одлуке дневно, неке важне, неке мање важне, али свака одлука, сваки избор ће трасирати и одлучивати пут пред вама.  Избор како да почнете дан.  Одлука да ли да будете мање на интернету или више са пријатељима, са собом и својим мислима.  Избор да будете добри ђаци сте већ направили, али да ли ћете наставити са том одлуком и опет заслужити друге стипендије, награде, признања?  Одлука да будете господствени и смислени у животу, или ужурбани и растрзани.  Избор шта ћете рећи и веровати, а шта нећете рећи и шта ћете одбити…. Хиљаду избора.  Одлука за одлуком.    Моја једина молба је да ваше изборе правите свесно, смирено и одлучно, да не месечарите у одлуке и не лутате кроз живот.  Одлуке доносите само када сте смирени, одвојите се од ужурбаности данашњице, када сте сами и осетите у срцу, у стомаку шта су исправане одлуке за вас”, поручио је Андрејевић.

Један од донатора и чланова Оргаизационог одбора Жељко Јерговић нагласио је да је породично везан за Мостар, али да у овом програму учествују и људи који немају никакве везе са Херцеговином, али имају велико срце да подрже овај програм.

”У животу вам нико не може одузети најважнију ствар, а то је знанње. И нико вам не може одузети емоције које гајите према друштву и Цркви која је стожер нашег окупљања. Ако то будете испоштовали, имаћете лијепу будућност”, казао је Јерговић.

Предсједница СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да је поносна на овај догађај, јер је Просвјетина стипендија ”Владимир Ћоровић” тренуто највећи стипендијски фонд у Херцеговини по броју стипендиста.

Она је пдосјетила да ”Просвјета” ове године обиљежава 120 година постојања и да је давне 1902. године основана од стране српских интелектуалца као друштво за стипендирање ђака.

”Зато сам јако срећна што смо остали досљедни својој традицији и основној мисији. Још сам сретнија што једно мало друштво какво је ”Просвјета” Мостар може изњедрити овакав пројекат. Није ме стид рећи да дајемо десет пута више него што имамо. Ми дјелујемо са скромним годишњим буџетом, а овај програм постоји искључиво захваљујући нашим добротворима, нашим Мостарцима, Херцеговцима и пријатељима који расути по свијету нису заборавили свој град и свој народ, већ несебично помажу како бисмо заједно одржали ватру коју су наши преци запалили прије више стотина година у Мостару и Херцеговини”, казала је Бјелица Шаговновић.

Она је навела да је у почетку идеја била помоћи српској дјеци у Мостару, али се убрзо ширио и круг донатора, те и жеља да се програм прошири. ”Из Мостара је некада кретала интелектуална мисао српског народа. Наши великани исписали су нашу историју на овим просторима и ударили темеље наше културе у овом граду, а наша жеља је била да очувамо то наслијеђе и да из Мостара поново покренемо добре ствари, јер без великих снова нема ни великих дјела”,  поручила је стипендистима.

Нагласила је да је жеља ”Просвјете” да покаже да се рад и труд цијени и да само тако можемо градити бољу будућност. ”Овај програм заснован је на доброти, на добрим срцима људи који желе да мијењају свијет на боље. Зато нека вам ова стипендија буде подсјетник да буде добри људи”, нагласила је.

У име стипендиста захвалила се стденткиња из Мостара Јелена Михић, добитница четири Деканове награде, четири златне плакете, Ректорове награде, те награде Федералног министарства образовања и науке. ”Управо су ови успјеси били и узрок и посљедица тога да сам већ трећу годину добитница Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић”. Из године у годину за мене ова стипендија представља значајну подршку у мом раду и школовању. Наша заједница пружа низ могућности да активно учествујемо и доприносимо њезином раду и напретку. Просвјетина школа, на примјер, у којој сам и сама ангажована, пружа прилику да млађе нараштаје подстакнемо да слиједе здраве и успјешне примјере”, казала је Михић.

У име стипендиста захвалила се и и Романа Рогановић из Требиња која је поред стипендија добила и награду за активизам, истичући да је овај програм од велике помоћи ученицима у Херцеговини. ”Нека нам ове стипендије буду на корист и нека нас подјећају да требамо да помажемо једни другима, да његује истинске вриједности, да будемо своји. Шта год да ткаш везуј конце за небо”, навела је Рогановић.

У свечаном програму данас су наступили Хор ”Алекса” из Просвјетине школе из Мостара и Пјевачка група ”Свети Димитрије” из Невесиња.

Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић” додјељују се за ученике основних и средњих школа и студенте у школској и академској 2021/2022. години са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Обнаљање Просвјетине стипендије у Мостару иницирао је 2016. године господин Славко Андрејевић који је на челу Организационог одбора, а пројекат је подржала Српска православна црквена општина Мостар. Организациони одбор Просвјетине стипендије од 2016. године до данас прикупио је преко 150. 000 евра и стипендирано и наградио 377  ученика и студената.