Стипендију “Владимир Ћоровић” Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) Просвјета – Градски одбор Мостар ове је године добило  75 ученика основних и средњих школа и студената, а исплаћен је износ од 50.100 КМ.
Свечаност додјеле Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић” одржана је синоћ у Владичанском двору у Мостару, у оквиру 101. Шантићевих вечери поезије.


Вршилац дужности предсједника СПКД Просвјета – Градски одбор Мостар Сања Бјелица-Шаговновић рекла је да су стипендије обезбиједили Мостарци и пријатељи Мостара расути по свијету, који су и оснивачи стипендијског Фонда и који желе да помогну дјеци да се образују, буду изврсни ученици и студенти те да као такви јачају своју заједницу.

Захваливши свим донаторима, она је истакла да они имају велику љубав за Мостар.

Бјелица-Шаговновић је такође навела да је у оквиру СПКД Просвјета формиран Организациони одбор стипендије “Владимир Ћоровић”, који чине оснивачи, донатори, чланови Просвјете и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, а који ће радити на бољој организацији и јачању Просвјетине стипендије.

Нагласила је да је један од основних циљева Просвјете, од њеног оснивања, помоћ ученицима и студентима те да ће тако и остати.

Стипендистима се у име донатора обратила Весна Табачки, која је пренијела жељу донатора да помогну и награде труд и рад дјеце која су вриједна и активна у својој заједници.

„Најзначајнији задатак донатора јесте да покушамо да повежемо људе који желе и могу да помогну. На идеју заједништва донатори су поносни и својим примјером желе да вам покажу да човјек сам не може много да уради, али када се људи повежу добрим идејама и раде пуног срца, а уз то и с великом љубављу, може много да се уради”, рекла је Табачки у обраћању стипендистима.

Додала је да је стипендистима најважнија порука окупљених око Просвјетине стипендије – да у животу буду добри и честити људи.

Обнављање Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић” иницирао је 2016. године Славко Андрејевић, поријеклом из Мостара, који данас живи и ради у Лондону. Андрејевић је и предсједник Организационог одбора ове стипендије, која данас има 24 донатора.

Конкурс за стипендије за нову школску годину биће расписан почетком новембра.

У оквиру програма наступила је етно-група “Свети Димитрије” из Невесиња, а одржано је и предавање “Значај дјела Алексе Шантића у настави српске књижевности”.