Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар 28. јуна 2020. симболичном је подјелом диплома ученицима Просвјетине школе српског језика, историје и културе обиљежило успјешан завршетак наставе и позвало сву српску дјецу са подручја Мостара да се прикључе Просвјетиној школи.

Додјела диплома организована је у порти Старе цркве у Мостару након литургије и помена поводом празника Видовдана. На пригодном дружењу професор историје Вук Бачановић одржао је дјеци предавање о данашњем празнику – Видовдану кроз вјерски и историјски контекст.

Руководилац Просвјетине школе српског језика, историје и културе Душко Којић казао је да је пандемија вируса корона пореметила планове да се успјешна година заврши екскурзијом, али да ће све то бити надокнађено.

Којић је навео да Просвјетину школу похађа око 70 српске дјеце с подручја Мостара који немају могућност да наставу похађају на српском језику у Херцеговачко-неретванском кантону те да на овај начин кроз допунску наставу стичу потребна знања и друже се.

“СПКД Просвјета – Градски одбор Мостар настоји да кроз допунску наставу омогући да српска дјеца уче свој језик, историју и културу. Просвјетина школа одржава се за три групе: млађе основце, старије основце и средњошколце“, казао је Којић.

Он је додао да се у оквиру Просвјетине школе организују и предавање с познатим и успјешним личностима из свијета умјетности, спорта и духовности.

Којић је изразио наду да ће од јесени просторије за наставу бити опремљене и условне те је позвао сву српску дјецу да се прикључе.

Наставница српског језика у Просвјетиној школи Мила Тројановић Гашић истиче да је Просвјетина школа јако вриједан пројекат за српску дјецу у Мостару.

“Страшно је да у Мостару нема простора за српски језик у школама. Дјеца су дивна. С њима треба доста радити, али они могу јако много. Ако наставе да долазе, макар и овако, на допунску наставу, онда има наде.”

Ученица Теа Домазет носи најпозитивнија искуства из Просвјетине школе, коју похађа већ неколико година. “Научила сам много ствари о српској књижевности и историји, али и о црквеном пјевању. Могу казати да је овај пројекат јако користан за све полазнике“, каже Теа.

Дипломе за своју дјецу данас је узео и Велибор Иванишевић, који каже да је Просвјетина школа јако корисна српској дјеци, да је добра допуна знања, али да је потребно почети се борити за српски језик у званичном наставном плану и програму у ХНК. “У Србији, на примјер, Мађари као национална мањима имају право похађати наставу на свом језику, а наша дјеца у Мостару немају то право“, напомиње Иванишевић. Просвјетину школу српског језика, историје и културе у Мостару већ пет година организује СПКД Просвјета – Градски одбор Мостар у партнерству са Српском православном црквом, а настава се изводи у просторијама Владичанског двора у Мостару.