У Мостару је синоћ одржан божићни концерт на коме је наступила Биљана Крстић и Бистрик оркестар, а у великој дворани Хрватског дома херцега Стјепана Косаче у Мостару тражило се мјесто више.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије одржао је поздравну бесједу казавши да је Христос ради нашега спасења претрпио крст и смрт те да од нас очекује да и ми у нашим међусобним односима изграђујемо један другога, имајући у виду управо њега и његову жртвену љубав.

“Христос, чије рођење данас славимо, у теологији се уобичајено назива Сином Божијим, Сином човјечијим и Богочовеком. Вечерас бих, међутим, хтио да вам посебно скренем пажњу на то да се он назива и Логосом, ријечју Божијом. Зато ћу овдје завршити са подсјећањем на ријечи великих отаца Цркве и њихово богонадахнуто умовање и рећи нешто о ријечи и ријечима, за шта сам увјерен да је и те како повезано са тиме да је Ријеч Божија постала човјеком. Није ли тачно да лијепа, добра, блага ријеч изграђује, да нас оживљује и оздрављује? И зар немамо сви искуство тога да нас свака ружна ријеч рањава, разграђује, растужује и понекад обара?“, навео је владика Григорије.

Нагласио је да се једном лијепом ријечју понекад све васпостави, као што једна ружна ријеч може све да разори.

“Зар не би требало да нам буде важно како на све то гледа онај који се због нас у тијелу родио, претрпио смрт и даровао нам живот, који све чини ради нас и ради нашега спасења? Није ли неизмјерна и неизрецива његова милост, јер нас без обзира на наше гријехе увијек изнова прима кад год искрено изговоримо ријеч молитве? Исти он нам је заповједио да волимо и пазимо један другога, да наше међусобне односе изграђујемо ријечима пуним љубави. Данас у овом граду и овој земљи, гдје живе различити народи, са различитим вјерама и културама, ово подсјећање на значај ријечи истовремено је и вапај за миром, за помирењем међу људима“, поручио је епископ Григорије.

Додао је да се пред тајном љубави Божије, откривеној у Логосу – Ријечи, клањамо у божићне дане и ту тајну прослављамо и у пјесмама славимо.

“То ћемо чинити и у овој тихој и светој ноћи у граду Мостару, не гледајући на то ко је ко, него се увијек изнова сјећајући да смо сви дјеца Божија. Концерт је врло пригодан начин за прослављање тајне, чије објављивање је и започело пјесмом пастира“, навео је владика Григорије.

Поручио је да нећемо славити Божић као нешто што је било и прошло, нешто чега више нема, већ као оно што је започело и догађа се у вијекове вијекова.

“Свима нам је потребна ријеч која ослобађа, поново нас васпоставља и окреће наша лица према ближњима, једних према другима. Та ријеч треба да буде орошена Ријечју Божијом. Зато је, драги пријатељи, и ријеч поздрава који ових дана изговарамо оживљујућа и окрепљујућа: Мир Божији, Христос се роди“, рекао је владика.

Концерту који традиционално организују Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво Гусле, уз подршку и благослов Српске православне црквене општине Мостар, увеличала су својим наступом и дјеца која похађају православну вјеронауку у Мостару. Скај клуб који дјелује при Црквеној општини припремио је и пакетиће за дјецу.

На концерту је био присутан велик број посјетилаца, представници власти, културног и јавног живота из Херцеговине, међу којима градоначелник Мостара Љубо Бешлић, градоначелник Требиња Лука Петровић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, министри и посланици из Херцеговачко-неретванског кантона, представници Католичке цркве и Исламске заједнице.