МОСTАР, 5. НОВЕМБРА  -У Просвјетиној школи српског језика, историје и културе у Мостару данас је одржана креативна радионица осликавања ћирилице која се организује у оквиру овогодишње кампање Министарства просвјете и културе Републике Српске “Читајмо заједно” и у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом /СПКД/ “Просвјета” Мостар.

На креативној радионици посвећеној афирмацији ћирилице учествовали су ученици допунске Просвјетине школе, те ученици Основне школе “Иван Гундулић” из Мостара и Четврте основне школе које наставу изводе по хрватском и федералном плану и програму.

Помоћник министра за културу Tања Ђаковић изјавила је да Министарство просвјете и културе Републике Српске од 2017. године спроводи кампању “Читајмо заједно” с основним циљем промовисања и популаризације књижевности и издаваштва, културе читања и развоја читалачке публике, те језика и писма, као и афирмације младих умјетника.

Она је навела да је ове године фокус кампање на важности заштите и кориштења ћириличног писма, да је кампања реализована широм Републике Српске, те на Међународном сајму књига у Београду, а завршава се данас у Мостару.

“Задовољство нам је да можемо да промовишемо језик и писмо српског народа, односно ћириличко писмо, које је темељ културног и националног идентитета српског народа и у оним мјестима гдје већински не живи српски народ. Ћирилица јесте једно од најљепших писама на свијету и заиста ме радује чињенице да је Просвјетина школа успјела да привуче и дјецу која нису српске националности”, рекла је Ђаковићева.

Она је подсјетила да су у овогодишњој кампањи у јавном простору Републике Српске представљени плакати са илустрованим приказом свих слова азбучног писма које су радили студенти Академије умјетности у Бањалуци и Академије ликовних умјетности у Tребињу.

Предсједник СПКД “Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да се мостарска “Просвјета” радо укључила у кампању Министарства, јер је један од приоритета друштва очување и промоција српског језика и писма, што се и чини кроз Просвјетину школу.

“Просвјетина школа у Мостару постоји као допунска настава српског језика, историје и културе за српску дјецу са подручја Мостара која у систему образовања немају могућност да се образују на свом језику. Они на тај начин надопуњују своје знање, те чувају свој идентитет”, истакла је Бјелица Шаговновић.

Она је захвалила директорима Четврте и Пете основне школе из Мостара које су се укључиле у ову кампању.

“Данас су с нама била дјеца из више мостарских школа, радо су се одазвала, дизајнирала су ћирилицу и дружила се, што шаље прелијепу слику из Мостара”, додала је она.

Директор Основне школе “Иван Гундулић” из Мостара Марија Јурчић рекла је да је и њој и ученицима било задовољство да учествују у радионици у Просвјетиној школи.

“Оно што би ми требали поручити дјеци јесте да 30 година након рата више не требамо говорити о суживоту и толеранцији, јер Мостар више није никакав град случај, већ град сунца, љубави, пријатељства што показује и данашњи догађај”, поручила је Јурчићева.

Она је навела да њена школа сарађује са школама које раде по федералном плану, али и школама из Републике Српске, те да ће тако бити и убудуће.

Ученица Гимназије Мостар Анђелина Медан рекла је да се у њеној матичној школи не користи ћирилица, али да је она научила током основне школе.

“Свакако је лијепо да се кроз креативан начин изражавамо и његујемо ћирилицу и данас је било једно јако лијепо и занимљиво дружење”, додала је Медан.

Радионицу су водили Милица Самарџић, Исидора Аћимовић, Милица Петронијевић и Илија Борковић са Академије ликовних умјетности у Tребињу.