Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета” – Градски одбор Мостар расписало је конкурс за додјелу Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић” за ученике основних и средњих школа и студенте у школској и академској 2022/2023. години са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Конкурс је отворен од  15. октобра до 15. новембра 2022. године и може се пронаћи на сајту СПКД „Просвјета“  на адреси www.prosvjetamostar.org, а све додатне информације могу се добити путем електронске поште на мејл [email protected]

Стипендије ће бити додијељене у сљедећим износима: за ученике од 6. до 9. разреда основне школе – 500,00 КМ; за ученике од 1. до 4. разреда средње школе – 700,00 КМ; за редовне студенте 1. године студија – 800 КМ; за остале редовне студенте и студенте постдипломских студија – 1.000,00 КМ.

Традиција стипендирања у „Просвјети“ стара је колико и наше Друштво, које је 1902. основано управо с циљем стипендирања ђака, а Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић“ обновљена је прије седам година. За то кратко вријеме израсла је у највећи стипендијси фонд у Херцеговини, јер је прошле године 150 ученика и студената добило стипендије и награде.

У протеклих шест година укупно смо прикупили 163.689 евра и додјелили 358 стипендија.

Међу Просвјетиним стипендистима некада су били: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, а данас је европска шампионка у пливању Лана Пудар, као и најмлађи доктор медицине у Републици Српској Сава Милојевић и још на десетине сјаних младих људи.

Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић” до сада је подржана од 127 донатора, Мостараца, Херцеговаца и њихових пријатеља и заснована је искључиво на приватним донацијама људи.

Основни мотив овог пројекта је подстицање образовања и успјеха садашњих и будућих генерација у Херцеговини и окупљање стипендиста око најважнијих животних вриједности.

Пријава за конкурс за додјелу Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић” налази се на следећем линку Пријавни формулар за Просвјетину стипендију Владимир Ћоровић.

Уколико имате неких нејасноћа одговоре потражите у нашој рубрици  ПИТАЊА И ОДГОВОРИ или пишите на мејл адресу [email protected].

Конкурс можете погледати и на овом линку КОНКУРС ПРОСВЈЕТИНА СТИПЕНДИЈА.