”Просвјетина школа српског језика, историје и културе” настављена је и ове године као допунска настава за дјецу из Мостара која немају могућност похађања матерњег језика и националне групе предмета у систему образовања Херцеговачко-неретванског кантона.

Стару школу, која се налази у комплексу Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, данас је напунио дјечји смјех и жамор.

   

Настава у ”Просвјетиној школи” одвија се као допунска наставу викендом у организацији Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Градски одбор Мостар и уз подршку Српске православне црквене општине Мостар.

Из СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар подсјећају да српска дјеца у Мостару наставу похађају на босанском и хрватском језику, те да је ово засад једини начин да уче о свом језику, историји и култури.

”Допунску наставу похађају дјеца из основних и средњих школа са подручја цијелог Мостара. Кроз ову допунску школу омогућавамо дјеци из основних и средњих школа изучавање наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања у Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ, а директно су везане за очување језика, писма и културног идентитета српског народа на овом подручју. ”, наводе из ”Просвјете”

Настава се одржава у току школске године као трочасовна блок настава српског језика, српске историје и културе, али и основа музике, а одвија се у четири старосне групе: основци од 1. до 3. разреда, основци од 4. до 5. разреда, основци од 6. до 8. разреда и средњошколци.

Наставни план и програм прилагођени су допунској настави са тежњом компатибилности са наставним плановима и програмима у Републици Српској и Републици Србији уз одређене додатке везане за Мостар и његову српску заједницу, као и за Херцеговину као културни и историјски регион.

У оквиру ”Просвјетине школе” дјелује и дјечји хор ”Алекса” који је данас такође почео са пробама.

Објекат ”Просвјетине школе” налази се у комплексу Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Стара српска школа у Мостару је основана почетком 19. вијека, а од 1856. године постала је и прва грађанска школа у БиХ. Темељи за ову школу постављени су 3. маја 1855, а изградња је завршена 15. априла 1856. године. У овој згради 25. јуна 1856. године почиње са радом ”Православна српска народна школа мостарска”, а школу похађају мушка и женска дјеца. У њој је 1870. основана библиотека од књига Серафима Шолаје, Јоаникија Памучине и Прокопија Чокорила.

Ову школу завршиле су многе генерације Мостараца међу којима су најпознатији: Алекса Шантић, Атанасије и Војислав Шола, Светозар и Владимир Ћоровић, Бранко, Ристо, Милан и Јован Радуловић и многи други. У овој школи је својевремено и Јован Дучић био учитељ.

Зграда је страдала у протеклом рату, 15. јуна 1992. године, када је страдала и богата архива Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Црквене општине Мостар, а дјелимично је обновљена у децембру 2020. године, када је завршена обнова приземља гдје је смјештена ”Просвјетина школа српског језика, историје и културе”.