Svečano otvaranje tradicionalne kulturne manifestacije 103. ”Šantićeve večeri poezije” i svečana akademija povodom 120 godina SPKD ”Prosvjeta” biće održana 1. septembra u 19. 00 časova u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Šantićeve večeri poezje tradicionalno organizuju SPKD ”Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle”.

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović izjavila je da se ” Šantićeve večeri poezije” ove godine održavaju u čast 120 godina ”Prosvjete”.

Tako će svečano otvaranje i svečana akademija biti održani 1. septembra na dan kada je prije 120 godina u Mostaru osnovan pododbor ”Prosvjete”, prvi nakon Sarajeva.

Ona je na konferenciji za novinare podsjetila da je Aleksa Šantić bio prvi predsjednik mostarskog odobora ”Prosvjete”, navodeći da stoga nema ljepše prilike da se obilježi ovaj veliki jubilej od ”Šantićevih večeri poezije”.

Bjelica Šagovnović kaže da će ovogodišnja manifestacija trajati deset dana i da će se na programu  naći koncerti, pjesničke i književne večeri, izložbe.

„Manfestacija je međuanrodnog karaktera i učesnici dolaze sa raznih strana svijeta od Novog Sada, preko Istanbula, Njemačke, pa sve do SAD-a. Svakako se vodilo računa da i Mostarci imaju svoje mjesto, te će tako svoje večeri imati jedan od najboljih pjesnika u regionu, Mostarac Marko Tomaš, dok će Danilo Marić predstaviti svoja Sabrana djela u deset tomova što je njegovo životno djelo“, rekla je Bjelica-Šagovnović.

Ona je naglasila da ”Prosvjeta” kroz ”Šantićeve večeri poezije” ostavaruje saradanju sa važnim kulturnim ustanovama.

„Prije svega želim da naglasim Narodno pozorište Republike Srpske sa kojim imamo dugogodišnju saradnji i čija vrata su nam uvijek otvorena. Ovoga puta na svečnom otvaraju nastupiće Gudački orkestar Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske“, rekla je Bjelica-Šagovnović dodajući da je i ove godine prisutna saradnja i sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, Muzejom Hercegovine, te Kulturnim centrom Vojvodine sa kojim će ove godine potpisati protokol o saradnji.

Tu su svakako i institucije i društva kulture iz Mostara. Šantićeve večeri poezije ove godine se održavaju na više lokacija u gradu, osim Vladičanskog dvora programi će se održati u Institutu ”Junuz Emere”, OKC ”Abraševiću”, te već tardicionalno u Muzeju manastira Žitomislić.

„Na ovogodišnjim ‘Šantićevim večerima poezije’ sjećamo se, ne samo naše najvećeg pjesnika u Mostaru, već i njegovih savremenika sa kojima je prije 120 godina osnovao i ‘Prosvjetu’ i ‘Gusle’ i postavio temelje savremene kulture na ovim prostorima“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Tome u prilog ide informacija da će na ovogodišnjoj manifestaciji biti predstavljanje Sabranih djela Svetozara Ćorovića i izložba o Jovanu Dučiću.

„Ovaj veliki jubilej svjedoči o značaju našeg društva koje od 1902. godine, kada je osnovano, pa sve do danas, ostvaruje veliku ulogu u očuvanju i razvoju kulture, pismenosti i duhovnosti srpskog naroda. Smatra se da djelovanje ‘Prosvjete’  u očuvanju kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda dolazi odmah iza uloge koju je na tom polju ostvarivala Srpska pravoslavna crkva“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona je naglasila da je mostarski odbor ”Prosvjete” jedan od najaktivnijih odbora sa zapaženim rezultatima. ”Naši projekti na koje smo posebno ponosni su Prosvjetina škola, dopsunska nastava srpskog jezika, istorije i kulture za srpsku djecu iz Mostara koja nemaju mogućnost da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku. Tu je i Prosvjetina stipednija ‘Vladimir Ćorović’ koja je ove godine izrasla u najveći stipendijski fond u Hercegovini po broju stipendista. Tu su svakako i tradicionalne manifestacije poput ‘Šantićevih večeri poezije’, Božićnog koncerta, Svetosavske akademije i mnogi drugi događaji“, naglasila je predsjednica mostarske ”Prosvjete” dodajući da je ”Prosvjeta”  zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom nosilac svih kulturnih i prosvjetnih aktivnosti srpskog naroda u Mostaru.

„Šantiećeve večeri poezije su jedan od simbola Mostara, a naša misija i cilj je da budu mjesto susreta, saradnje i druženja. Zato pozivamo sve Mostarce da posjete Šantićeve večeri“, zaključila je Bjelica Šagovnović.

 

Predsjednik SPKUD ”Gusle” Radislav Tubić podsjetio je da je Aleksa Šantić za sva vremena zadužio ”Gusle” i ”Prosvjetu”, kao i Mostar.

”Činjenica da se ove godine održavaju 103. Šantićeve večeri poezije govori o dugogodišnjoj tradiciji i bogatoj istoriji. Čak smo i u vrjeme pandemije virusa korona uspjeli održati manifestaciju i tradiciju“, rekao je Tubić.

Tubić kaže se odavno prešao regionalni karakter i nada se da će manifestacija rasti iz godine u godinu.

Starješina Saborne crkve u Mostaru i član Upravnog odbora SPKD ”Provjeta” GO Mostar Duško Kojić rekao je da su nosioci svih kulturnih dešavanja srpskog naroda u Mostaru SPKD ”Prosvjeta”, SPKD ”Gusle” i Srpska pravoslavna crkva  i da sa ponosom predstavljaju ovogodišnju manifestaciju.

Kojić je pozvao sve Mostarce i Hercegovce da dođu i zajedno obilježe ovaj veliki jubilej.

Ove godine Šantićeve večeri poezije traju 10 dana i imaju 9 sadržaja.

  1. Šantićeve večeri poezije počinju 1. septembra kada će u 18 časova na Pravoslavnom groblju Bjelušine biti održan pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća, a potom slijedi svečano otvaranje 103.Šantićevih večeri poezije u 19. 00 časova u Sabornoj crkvi Svete Trojice. Prvu veče manifestacije publika će imati priliku slušati koncert Gudačkog orkestra Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Manifestacija se nastavlja u petak 2. septembra, kada će sa početkom u 19 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održana poetsko veče u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” na kojem će svoje stvaralaštvo predstaviti književnici Nenad Šaponja, Perica Milutin i Zoran Đerić.

Istu veče u 20 časova na istoj lokaciji biće predstavljena  Monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću”, u izvođenju Grigorija Jakišića,glumca Srpskog narodnog pozorišta.

U ponedjeljak 5. septembra u OKC ”Arašević” biće upriličen poetski kabare književnika Marka Tomaša. U muzičkom dijelu nastupiće vokalni solista Vladimir Mićković i pijanista Gabrijel Prusina.

U utorak 6. seeptembra u 19 časova u dvorištu Instituta„Junuz Emre”održaće se poetsko-muzičko veče „Posestrime Aleksi” u kojem učestvuju  autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinje dr Hilal Karafan (Istanbul), Elvira Kujović (Novi Pazar), Milica Jeftimijević Lilić (Beograd), Jovanka Stojčinović-Nikolić (Doboj), Olgica Cice (Trebinje), Zdravka Babić (Bileća), profesori muzike Amra Dugalić (Mostar) i RadmilaPešut (Mostar), te glumac Igor Gudelj (Trebinje).

 

Manifestacija se nastavlja u srijedu 7. septembra u 19 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljanjem Izabranih djela Svetozara Ćorovića u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske. Promotori su Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci i Ljiljana Petrović Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

U četvrtak 8. septembra u Vladičanskom dvoru sa početkom u 19 časova predstaviće se Sabrana djela akademika Danila Marića. U programu učestvuju promotori: Safet Sarić i Zlatko Serdarević (Mostar), Ranko Pavlović (Banja Luka), Dragica Braunštan (Toronto), Dimitrije Janičić (Beograd), Ilija Šaula (Filadelfija). U muzičkom dijelu nastupiće Tijana Bašić i Marija Raspudić.

Manifestacija se u petak 9. septembra seli u Manastir Žitomislić. Sa početkom u 19 časova u Muzeju manastira Žitomislić biće otvorena Izložba „Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom” u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje.

  1. Šantievve večeri poezije završavaju se u Nevesinju gdje će u subotu 10.septembra u Kulturnom centu „Nebojša Glogovac” u Nevesinju sa početkom u 19 časovabiti održan kulturni program pod nazivom „Nevesinje – druga Šantićeva kuća” u organizaciji ustanova i društava kulture iz Nevesinja.