Традиционални Божићни концерт поводом најрадоснијег хришћанског празника и ове године је одржан у Мостару, а претходио му је и пријем уприличен поводом Божића, на којем је истакнуто да треба његовати љубав и заједништво ради боље будућности.

Концерт су организовали Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Мостар, Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво “Гусле”, Српска православна црквена општина Мостар и Манастир Житомислић.

У божићној бесједи архимандрит Лазар Лазаревић из Манастира Житомислић подсјетио је на важност Божића и на искушења која доноси данашње вријеме.

Архимандрит Лазар је рекао да је Божић догађај када се срећемо са Христом у данашњој свакодневници.

– Исус не долази да би остварио наше жеље већ Божије. Исус Христос је жив Бог и зато жели да и нас сретне живе и овога Божића. Да би нас срео живе морамо бити у духу Божића, а то значи да смо спремни на жртву у садашњости – рекао је архиандрит Лазар у препуном Хрватском дому “Херцег Стјепан Косача”.

Окупљени су уживали у дашку божићног духа захваљујући Српском византијскоми хору “Мојсије Петровић” и хору дјеце која похађају православну вјеронауку у мостарским школама.

Дјеци су подијељени пакетићи, а сви присутни на крају су испред “Косаче” уживали у ватромету.

Прије концерта, у Галерији краљице Катарине у Хрватском дому је одржан Божићни пријем у организацији мостарске “Просвјете”, друштва “Гусле”, Српске православне црквене општине Мостар, Манастира Житомислић и Клуба српских вијећника у Градском вијећу Мостара.

Бројне вјерске, политичке и културне представнике града Мостара поздравио је игуман манастира Житомислић Данило којима је пожелио добродошлицу и подсјетио на то да је Божић празник мира и љубави када треба да се сви радују једни другима.

– Све вас гледам с радошћу и цијеним ваш долазак међу нас, јер показујете дугогодишње отворено срце и поштење према нама. Када дијелимо празнике показујемо да овај град има будућност. Има будућност у томе да су сви наши празници и светковине заједничке, а онда такође да сутрашње евентуалне проблеме рјешавамо заједно – истакао је игуман Данило.

Окупљене је поздравила и предсједница “Просвјете” Сања Бјелица Шаговновић која је указала на то да је Мостар најбољи примјер богатства различитости, а празници вријеме када пријатељства, љубав и сарадњу треба да се његују и подстичу, те покажу широј јавност како се у Мостару живи.

– Ми своје празнике не желимо славити сами нити једни поред других, него управо једни с другима, како смо их увијек славили у Мостару – рекла је она.

У име Клуба Српских посланика, окупљене је поздравио замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић наводећи да ће и у будуће све остале православне празнике и прославе организовати на овај начин.

Изразио је увјерење да Мостар иде у добром смјеру, а нагласио је и да ће чинити све да сви равноправно, насмијано и отвореног срца крену у бољу будућност.

Свештеник Анте Јукић је поздравио присутне у име бискупа мостарско дувањског Петра Палића, те пожелио да витлејемско свјетло засија у њиховим срцима и да тако дође и до других људи.

Он је пожелио срећан Божић и да Божијом наклоношћу буде испуњена 2022. година.

Велико задовољство што послије тегобних времена божићну радост дијели са својим пријатељима, православним вјерницима исказао је и мостарски муфтија Салем Дедовић.

– Посебна је радост што се поново враћамо традицији и обичајима и ономе што краси овај град и Херцеговину – да се љепота и богатство празника подијели с другим људима – рекао је Дедовић.

На пријему су били представници институција из Републике Српске, власти града Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона, културних удружења из Мостара и бројни гости.

 

Архимандрит Лазар Лазаревић одржао је бесједу

Српски византијски хор “Мојсије Петровић”

Умјетница Тијана Башић

Традиционално су подијељени пакетићи за најмлађе

Спектакуларан ватромет

Уочи концерта одржан Божићни пријем

Игуман Манастира Житомислић Данило Павловић

Предсједница СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић

 

Изасланик бискупа мостарско -дувањског монсињора Петра Палића, дон Анте Јукић

Мостарски муфтија Салем Дедовић