МОСТАР – Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, игуман манастира Житомислић Данило Павловић, мостарски парох Радивоје Круљ и мостарски свештеник Небојша Радић освештали су данас просторије Просвјетине школе у Мостару.

”Поклањамо вам школу у којој ћете учити да је свијет створен од Бога и да је зато логичан. Ако вам икада неко буде причао да је образовање у супротности са вјером немојте му вјеровати. Него да знате да је и нашем разуму потребна храна коју ћете у школи учити и души молитва и благослов божији. Тако ћете бити цјеловити људи, велики, одрасли, прави, као што су били ваши очеви, мајке, дједови”, казао је владика Димитрије приликом освештања.

Захвалио се свима који помажу у обнови Просвјетине школе и обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару, институцијама Републике Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Републике Мађарске. ”Све се то улаже у једну исту идеју, један исти је то благослов и  црква и школа. Све нам то помаже да будемо добри људи. Хвала добротворима и свима вама који се уграђујете у овај храм и ову школу”, казао је владика.

           

Он је подсјетио на ријечи да се зрелост, моралност и доброта једнога друштва види по томе какав свијет остављамо својој дјеци. ”Свима вама хвала што ћемо овој школом оставити нашој дјеци мало бољи свијет, јер ће имати мјесто да се окупљају и уче и наукама и ријечи божијој”, поручио је епископ захумско-херцеговачки.

Након чина освештања, свечаност је увеличао и хор Просвјетине школе.

На освештању је био присутан и државни секретар за вјерска и национална питања из Кабинета премијера Републике Мађарске Миклош Шолтес, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, потпредсједник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, вијећници Наташа Јекић и Владимир Чабрило, шеф Канцеларије Републике Српске у Мостару, предсједница СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић,  чланови Управног одбора СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар, те ученици школе.

Објекат ”Просвјетине школе” налази се у комплексу Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Стара српска школа у Мостару је основана почетком 19. вијека, а од 1856. године постала је и прва грађанска школа у БиХ.

Темељи за ову школу постављени су 3. маја 1855, а изградња је завршена 15. априла 1856. године. У овој згради 25. јуна 1856. године почиње са радом ”Православна српска народна школа мостарска”, а школу похађају мушка и женска дјеца. У њој је 1870. основана библиотека од књига Серафима Шолаје, Јоаникија Памучине и Прокопија Чокорила.

Српско пјевачко и културно –умјетничко друштво основано је у овој згради 1888. године, а 1. септембра 1902. године у њој је основан Пододбор СПКД ”Просвјета” у Мостару, а ту је био и Просвјетин дом.

Ову школу завршиле су многе генерације Мостараца међу којима су најпознатији: Алекса Шантић, Атанасије и Војислав Шола, Светозар и Владимир Ћоровић, Бранко, Ристо, Милан и Јован Радуловић и многи други. У овој школи је својевремено и Јован Дучић био учитељ.

Традицију ове школе наставиле су Школа на Луци, Друга основна школа и Основна школа ”Светозар Ћоровић”, која данас носи име Основна школа ”Мустафа Ејубовић-Шех Јујо”.

Зграда је страдала у протеклом рату, 15. јуна 1992. године, када је страдала и богата архива Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Црквене општине Мостар.

Зграда је дјелимично обновљена у децембру 2020. године, када је завршена обнова приземља гдје је смјештена ”Просвјетина школа српског језика, историје и културе”,  средствима Републике Српске, Федерације БиХ, Републике Србије, Херцеговачко-неретванског кантона и Електропривреде Републике Српске.

Настава у ”Просвјетиној школи” одвија се као допунска наставу викендом коју похађају српска дјеца, јер немају могућност образовања на српском језику у оквиру редовног наставног програма у Херцеговачко-неретванском кантону. У школи се одржавају и едукације страних језика и многе друге културне и образовне активности.