Додјелом Књижевне награде “Алекса Шантић” пјеснику Ивану Негришорцу, синоћ су у Мостару свечано затворене 102. “Шантићеве вечери поезије”.

Књижевник Иван Негришорац награду је добио за дјело “Огледала ока недремана”.

Манифестацију културе “Шантићеве вечери поезије”, којом се у пјесниковом родном граду чува сјећање на његов лик и дјело, организују Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво “Гусле”.

Књижевну награду “Алекса Шантић” “Просвјета” и “Гусле” додјељују сваке три године за најбољу књигу поезије издату на српском језику и језицима јужних Словена или за животно дјело.

Одлуку о овогодишњем добитнику донио је стручни жири у саставу пјесник Перо Зубац, пјесник Ђорђо Сладоје и доцент доктор Владан Бартула.

Негришорац је истакао да Шантићева присност са читаоцем и животом има непревазиђеност.

“Огромна је част добити ову награду. Шантић је песник који нас у разним раздобљима живота уме озарити. Доживљавам га као деца, а како растемо и сазревамо улазимо у све елегије тужних старачких пјесама које је изузетно успио сачинити… Има ту тематску ширину која је моћна и која је увек у сагласју са људима који су припадници српске културе уз пуно разумевање свих култура са којима је живио”, рекао је Негришорац.

Под псеудонимом Иван Негришорац крије се Драган Станић, професор Филозофског факултета у Новом Саду и предсједник Матице српске, којем ово није први пут да је у Мостару, али наглашава да му је драго да се гради Саборна црква у Мостару и да расте српска заједница.

Он је као особа која обавља важну функцију у цјелокупном српском културном простору нагласио да ће се покушати бољим увезивањем са “Просвјетом” и “Гуслама” понудити више програма које људи у Мостару прижељкују.

Потпредсједник Матице српске и дописни члан Српске академије наука и умјетност Јован Делић је, говорећи о Негришорцу, нагласио да мало који пјесник долази на “Шантићеве вечери” са више права и разлога од Негришорца.

 

“Он је управо приспио на пјеснички извор оних пјесника којима је посветио добар комад свога живота пишући докторску дисертацију о поезији Јована Дучића, а потом радећи на многим књигама о Дучићу, а писати о Дучићу не може се, а да се не говори о Мостару и о Мостарском књижевном кругу”, рекао је Делић.

Делић је говорио о животном путу Драгана Станића и његовом значају.

“Ако су међу доминантним обиљежјима Шантићевог пјесништва наглашени патриотизам и хришћански доживљај свијета, а јесу, онда је тешко наћи савременог пјесника који би са више разлога примио Шантићеву награду од Ивана Негришорца”, рекао је Делић.

Доцент доктор Владан Бартула рекао је да је било тешко изабрати добитника, али да је Негришорац познат по изузетно препознатљивом пјесничком рукопису.

“Сваке године Шантићеве вечери поезије су све боље и част је бити дио стручног жирија поред оваквих имена и додијелити овако престижну награду”, рекао је Бартула.

Предсједник СПКД Просвјета ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да се овогодишње “Шантићеве вечери поезије” завршавају свечано додјелом књижевне награде.

Она је подсјетила да је награда установљена 1968. године, а да је већ годинама додјељују “Гусле” и “Просвјета”.

СПКД “Просвјета” и ГО Мостар и СПКУД “Гусле” Мостар су заштитили ову награду у Институту за интелектуално власништво БиХ, а Управни одбор “Просвјете” је, на својој сједници од 30. јануара 2012. године, донио нову одлуку, као и Правилник о додјели ове престижне пјесничке награде.

До сада је четрнаест пјесника добило ову награду и то: Скендер Куленовић /1969/, Весна Парун /1972/, Оскар Давичо /1975/, Енвер Ђерћеку /1978/, Александар Вучо /1981/, Стеван Тонтић /1984/, Богумил Ђузел /1987/, Стеван Раичковић /1992/, Рајко Петров Ного /2006/, Веселин Гатало /2007/, Ђорђо Сладоје /2009/, Дара Секулић /2012/, Перо Зубац /2015/ и Луко Паљетак /2018/.

Овогодишње 102. издање Шантићевих вечери поезије је одржано од 4. до 16. октобра, а на завршној вечери учешће су узели и ученици Музичке школе “Свети Роман Мелод” из Невесиња.

“Иза нас је садржајан и лијеп програм и манифестација међународног карактера. Имали смо пјесничке вечери, промоције књига и изложбе и можемо бити поносни како је све протекло и ове године”, рекла је предсједник “Просвјете” у Мостару Сања Бјелица Шаговновић.

Она је нагласила да је Шантић на најљепши могући начин опјевао и промовисао свој град и да “Просвјета” и “Гусле” настоје очувати сјећање на лик и дјело пјесника који је поставио и темеље ових друштава и савремене културе у Мостару.