U okviru 102. Šantićevih večeri poezije sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorena izložba „Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru“ Miodraga Milićevića iz Beograda.

Na izložbi je najviše slika posvećeno Sabornoj crkvi Svete Trojice i Staroj crkvi u Bjelušinama, ali i drugim sakralnim objektima u Mostaru.

Milićević je na otvaranju izložbe rekao da se upravo ispred Saborne crkve u Mostaru vidi sva ljepota i raznolikost grada.

„Ko god je gledao slike, a bilo je onih koji nisu nogom kročili u Mostar, bio je zainteresovan za tu raznolikost grada koja je oslikana ispred Stare crkve i na kojoj se vide Saborna crkva, minareti džamija i katolička crkva“, rekao je Milićević.

Posebno mjesto na izložbi zauzeo je portret Alekse Šantića koji je Milećević naslikao za 102. Šantićeve večeri poezije i poklonio SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar.  ”Ova slika ne pokazuje, kao ostale slike, blagi Aleksin pogled, već je taj pogled prodorniji i opominje govoreći ‘Šta mi radite od Mostara”’, kazao je Milićević.

Novinar i publicista, član Nadzornog odbora SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Zlatko Serdarević naveo je tokom otvaranja izložbe da izloženi radovi nemaju samo cilj da u gledaocu pobude sjećanja minulih vremena već svjedoče o kontinuitetu srpskog naroda u Mostaru kao i o bogatstvu njihovog duhovno života, htijenja i uzleta.

Serdarević je rekao da se prilikom postavljanja izložbe prisjetio prijeratne izložbe ikona koju je priredio Radomir Stanić, te konstatovao da se te dvije izložbe nadopunjuju i obogaćuju.

„Ne vidim danas reprezentativnije ime od Milićevića kada govorimo o slikarima protagonistima afirmacije grada Mostar. Praktično Milićević je napravo jednu veliku zadužbinu, jedan veliki spomenik gradu i postao bezvremen“, rekao je Serdarević.

Paroh mostarski Radivoje Krulj je obraćajući se na izložbi rekao da je mnogo zahvalan Milićeviću koji je, kako je rekao, jedan veliki ktitor obnove Saborne crkve, isto kao i brojni drugi koji nose u srcu Sabornu crkvu i govore o njoj, njenoj obnovi i obnovi Mostara.