У оквиру културне манифестације 102. Шантићеве вечери поезије синоћ је у Владичанском двору у Мостару одржано представљање Сабраних дјела Алексе Шантића.

О Сабраним дјелима Алексе Шантића говорио је свештеник Радивоје Круљ који је казао да се ради о свеобухватном и хавле вриједном дјелу у којем су сабране све Шантићеве пјесме, приповјетке, драме, писма.

”Прије двадесет година читао сам Сабрана дјела Алексе Шантића у издању ‘Свјетлости’ из Сарајева из 1972. године гдје су сабране пјесме, драме и писма, а наша ‘Просвјета’ и ‘Доб’ из Гацка отшли су корак даље и објавили до сада необјављене пјесме Алексе Шантића које су у биле у његовом рукопису”, казао је Круљ.

Он је додао да се у три књиге налази 697 пјесама Алексе Шантића, девет приповијетки, пет драма, писма, мишљење његових савременика и књижевних критичара од Богдана Поповића, Јована Дучића, Исидоре Секулић, Владимира Ћоровића итд.

”Алекса Шантић је моја највећа инспирација из свијета свјетовњака, у сваком смислу, породичном, црквеном, културном. У обнови Мостара и ове зајендице Алекса Шантиће је водиља”, навео је Круљ.

Предсједница СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић навела је да  је ”Просвјета” Мостар ове године заједно са Друштвом за очување баштине ”Доб” издала Сабрана дјела Алексе Шантића како би Шантић поново био доступан широј публици. ”Шантић се увијек изнова може читати и ми настојимо да га вратимо и актуелизујемо и кроз књиге и кроз манифестације које организујемо, те приближимо и новим генерацијама”, казала је Бјелица Шаговновић.

Она је додала да ће на 102. Шантићевим вечерима бити предстаљена још једна књига посвећена Шантићу,  ”Алекса Шантића- Стриповијетке” која ће бити промовисана у суботу, 9. октобра у 11 часова у Владичанском двору.

Публика на овој вечери уживала је у наступу академског трија из Бања Луке: Јованка Роћеновић, вилона, Весна Милутиновић, гитара и Озренка Бјелобрк Бабић, вокал, те у музичко-поетском колажу Горана Дуке и Милице Гордић из Невесиња.