Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvarajući ovogodišnje 102. Šantićeve večeri poezije u Mostaru rekla je da će se još mnogo puta vratiti u Mostar, kako privatno tako i službeno, da u ime Srbije pomogne koliko može u projektima obrazovanja i kulture i da se zajedno gradi bolja i ljepša budućnost za nove naraštaje.

„Mostar je poseban grad. Grad kompleksne prošlosti i grad sa mnogo emotivnog naboja, ali grad koji je u pravom smislu te riječi evropsko raskršće kultura i svega onoga što može da se nađe na evropskom kontinentu. Koliko god problema to moglo da stvori to je ogroman potencijal za koga mislim da ga je Aleksa Šantić vidio i da je to ono što ga je najviše inspirisalo. Aleksi je domovina bila glavna inspiracija, ali ne samo ljubav prema otadžbini već prema narodima sa kojima je živio. Pošto nam je prošlost tako kompleksna i teška ja samo mogu proglasiti ove večeri otvorenim time što ću reći da pred nama jeste svijetla budućnost, kao što je to i Aleksa govorio. On je imao vjeru u budućnost što se vidi kroz pjesmu ‘Ostajte ovdje'“, rekla je Brnabić.

Navela je da su Mostarci njoj ukazali veliku čast što su je pozvali, u kako je rekla, prelijepi grad koji je mnogo ljepši uživo nego što se to može čuti ili pročitati. Prenijela je pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kojega, kako kaže „srce vuče ovamo“.

 

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da su Šantićeve večeri poezije manifestacija kojom se sjećamo Alekse Šantića koji je postavio temelje ”Prosvjete” i ”Gusala”, ali i savremene kulture u Mostaru.

„Manifestacija kojom čuvamo i njegujemo srpsku kulturu u Mostaru,  te slažemo kulturni mozaik našeg multietničkog Mostara. Šantićev večeri svake godine iznova su nam i podsjetnik  na poruke koje nose njegova djela i koje je on sam živio, a to su ljubav, tolerancija i jedinstvo. Naša misija je da kulturom gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da smo svi zajedno i večeras ugradili bar jedan kamen u taj most“, rekla je Bjelica Šagovnović.

 

 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zahvalio je ”Prosvjeti” na organizaciji Šantićevih večeri pozije.

„Kao gradonačelnik bit ću partner ove značajne manifestacije. Ovo je obaveza svima nama da gradimo odnose, čuvamo svoj grad i gradimo bolju budućnost“, poručio je Kordić.

Prisutnima se obratila i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja je rekla da je današnja slava Mostara zasnovana na hrabrosti Alekse Šantića, koji je svojim likom i djelom jedan od simbola ovoga grada, te jedan od najznačajnijih stvaralaca domaće književnosti.

Trivićeva je ukazala da je manifestacija “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru, koja je posvećena velikom pjesniku, važna jer spaja sadašnjost sa najblistavijim tragovima kulture u prošlosti u ovom gradu.

“Mostar, grad behara, šadrvana i sevdalinki rastao je zajedno sa Šantićem, koji ga je vinuo u nebesa oslikavajući ga stihovima u koje je utkao svu ljepotu Neretve, Starog mosta, prepletenih ljudskih sudbina, nesrećne ljubavi i lijepe Emine. Pjesnik vjere i nade u bolje sutra, borben i buntovan doživio je i opjevao najveći napor, najteži lom, najsunčaniju pobjedu i najljepšu ljubav”, istakla je ona.

Trivićeva je navela da nije lako pričati o Šantiću, velikom romantičaru, vizionaru, svetioniku i tvorcu duhovnog Mostara koji je prvenstveno volio zemlju, ljude i kamen.

Nakon otvaranja uslijedila je književna veče Pere i Miloša Zubca.

 

 

Prije otvaranja manifestacije položeni su vijenci i održan pomen na grobu Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine.