Ovogodišnje 102. “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru u ponedjeljak, 4. oktobra, otvoriće predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, najavili su danas organizatori manifestacije.

Brnabićeva će posjetiti i Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru, “Prosvjetinu” školu srpskog jezika, istorije i kulture i grob Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine, gdje će biti služen pomen pjesniku.

“Šantićeve večeri poezije” organizuju mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo /SPKUD/ “Gusle”.

Potpredsjednik “Prosvjete” u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović rekla je danas na konferenciji za medije da “Šantićeve večeri poezije” počinju 4. oktobra i traju do 16. oktobra.

“Manifestacija je, kao i svake godine do sada, regionalnog karaktera jer imamo književnike i umjetnike iz zemalja regiona. To je manifestacija kojom čuvamo sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je postavio temelje savremene kulture u Mostaru i opjevao svoj grad na najljepši mogući način”, rekla je Šagovnovićeva.

Govoreći o prvoj večeri poezije, ona je rekla da će u muzičko-poetskom dijelu večeri nastupiti pjesnik Pero Zubac i njegov sin Miloš Zubac.

Šagovnovićeva je naglasila da su “Šantićeve večeri poezije” pjesnička manifestacija sa najdužom tradicijom u regionu.

“`Večeri poezije` se održavaju 102. put po redu u Mostaru i to govori o dugoj tradiciji i velikom značaju. Takođe, u pitanju je manifestacija regionalnog, odnosno međunarodnog karaktera, što potvrđuje da je Mostar grad kulture”, rekla je ona.

Predsjednik mostarske “Prosvjete” naglasila je da “Šantićeve večeri poezije” dolaze kao nastavak cijelog ciklusa različitih kulturnih događaja koji su tokom cijele godine održavani u Mostaru.

Predsjednik SPKUD-a “Gusle” Radislav Tubić rekao je da su kao organizatori sa “Prosvjetom” sebi dali zadatak da ova manifestaciju izađe sa lokalnog nivoa na nivo BiH, pa čak i međunarodni.

“Na dobrom smo putu ova manifestacija postane ne od regionalnog, već od međunarodnog značaja”, poručio je Tubić.

I ove godine na “Šantićevim večerima poezije” biće upriličene brojne izložbe, književne večeri i drugi sadržaji.

U utorak, 5. oktobra, u Muzeju manastira Žitomislić biće otvorena izložba “Grof Sava Vladislavić”, koja je posredstvom Ambasade Rusije u BiH ustupljena iz biblioteke predsjednika Rusije Vladimira Putina Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U četvrtak, 7. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića i održan nastup akademskog trija Jovanka Roćenović – violina, Vesna Milutinović – gitara i Ozrenka Bjelobrk Babić – vokal, te muzičko-poetski kolaž Gorana Duke.

U subotu, 9. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće upriličeno predstavljanje knjige “Stripovijetke Aleksa Šantić” i istoimena izložba Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

U nedjelju, 10. oktobra, u 19.00 časova u Galeriji Nevesinje biće održana manifestacija “Nevesinje – Šantićeva druga kuća”, muzičko-poetsko veče u organizaciji nevesinjske “Prosvjete”.

U utorak, 12. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće održana izložba “Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru” Miodraga Milićevića.

U petak, 15. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće predstavljen lirski roman Đorđa Sladoja “Modre Žilice”.

U subotu, 16. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće održana dodjela Književne nagrade “Aleksa Šantić”, čime će biti i zatvorene 102. “Šantićeve večeri poezije”.