Овогодишње 102. “Шантићеве вечери поезије” у Мостару у понедјељак, 4. октобра, отвориће предсједник Владе Србије Ана Брнабић, најавили су данас организатори манифестације.

Брнабићева ће посјетити и Саборну цркву Свете тројице у Мостару, “Просвјетину” школу српског језика, историје и културе и гроб Алексе Шантића на православном гробљу Бјелушине, гдје ће бити служен помен пјеснику.

“Шантићеве вечери поезије” организују мостарски Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво /СПКУД/ “Гусле”.

Потпредсједник “Просвјете” у Мостару Сања Бјелица Шаговновић рекла је данас на конференцији за медије да “Шантићеве вечери поезије” почињу 4. октобра и трају до 16. октобра.

“Манифестација је, као и сваке године до сада, регионалног карактера јер имамо књижевнике и умјетнике из земаља региона. То је манифестација којом чувамо сјећање на лик и дјело нашег великог пјесника Алексе Шантића, који је поставио темеље савремене културе у Мостару и опјевао свој град на најљепши могући начин”, рекла је Шаговновићева.

Говорећи о првој вечери поезије, она је рекла да ће у музичко-поетском дијелу вечери наступити пјесник Перо Зубац и његов син Милош Зубац.

Шаговновићева је нагласила да су “Шантићеве вечери поезије” пјесничка манифестација са најдужом традицијом у региону.

“`Вечери поезије` се одржавају 102. пут по реду у Мостару и то говори о дугој традицији и великом значају. Такође, у питању је манифестација регионалног, односно међународног карактера, што потврђује да је Мостар град културе”, рекла је она.

Предсједник мостарске “Просвјете” нагласила је да “Шантићеве вечери поезије” долазе као наставак цијелог циклуса различитих културних догађаја који су током цијеле године одржавани у Мостару.

Предсједник СПКУД-а “Гусле” Радислав Тубић рекао је да су као организатори са “Просвјетом” себи дали задатак да ова манифестацију изађе са локалног нивоа на ниво БиХ, па чак и међународни.

“На добром смо путу ова манифестација постане не од регионалног, већ од међународног значаја”, поручио је Тубић.

И ове године на “Шантићевим вечерима поезије” биће уприличене бројне изложбе, књижевне вечери и други садржаји.

У уторак, 5. октобра, у Музеју манастира Житомислић биће отворена изложба “Гроф Сава Владиславић”, која је посредством Амбасаде Русије у БиХ уступљена из библиотеке предсједника Русије Владимира Путина Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

У четвртак, 7. октобра, у Владичанском двору у Мостару биће представљена Сабрана дјела Алексе Шантића и одржан наступ академског трија Јованка Роћеновић – виолина, Весна Милутиновић – гитара и Озренка Бјелобрк Бабић – вокал, те музичко-поетски колаж Горана Дуке.

У суботу, 9. октобра, у Владичанском двору биће уприличено представљање књиге “Стриповијетке Алекса Шантић” и истоимена изложба Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

У недјељу, 10. октобра, у 19.00 часова у Галерији Невесиње биће одржана манифестација “Невесиње – Шантићева друга кућа”, музичко-поетско вече у организацији невесињске “Просвјете”.

У уторак, 12. октобра, у Владичанском двору биће одржана изложба “Православни сакрални објекти у Мостару” Миодрага Милићевића.

У петак, 15. октобра, у Владичанском двору у Мостару биће представљен лирски роман Ђорђа Сладоја “Модре Жилице”.

У суботу, 16. октобра, у Владичанском двору биће одржана додјела Књижевне награде “Алекса Шантић”, чиме ће бити и затворене 102. “Шантићеве вечери поезије”.