Српско просвјетно и културно друшрво ”Просвјета” Градски одбор Мостар данас је посјетио градоначелник Мостара Марио Кордић са сарадницима.  Градоначелника су пимили  в.д предсједник СПКД  ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић  и чланови Управног одбора, а састанку је присуствовао и замјеник предсједника Градског вијећа Велибор Миливојевић.

Предсједница мостарске ”Просвјете” захвалила се градоначелнику на посјети и упознала га са досадашњим радом и активностима СПКД ”Просвјета” истичући да је  ово Друштво заједно са СПКУД ”Гусле” и уз подршку Српске православне црквене општне Мостар носилац свих српских културних активности у Мостару међу којима  су ”Шантићеве вечери поезије”, ”Светосвска бесједа”, ”Божићни концерт”, те ”Просвјетина школа српског језика, историје и културе”.

Бјелица Шаговновић је нагласила да ”Просвјета” кроз своје дјеловање и активности настоји обогатити мултиетничку културну сцену града Мостара и дати допринос да Мостар буде пепознат као град културе, међусобног  уважавања и боље мјесто за живот. ”Желимо да Мостар буде отворен и напредан европски град и ми из ‘Просвјете’ даћемо свој максималан допринос”, навела је она напомињући да ”Просвјета” има добру сараднју и са друга два национална друштва ХКД ”Напредак” и БЗК ”Препород”.

Марио Кордић и Сања Бјелица Шаговновић

Напоменула је да ће  овогодишње ”Шантићеве вечери поезије” бити отворене почетком октобра, те да ће, као и сваке године, понудити  богат и разнолик програм.  Бјелица Шаговновић је додала да се ове године додјељује и Књижевна награда  ”Алекса Шантић”.

Градоначелник Мостара Марио Кордић захвалио се на позиву и нагласио да ће и он лично и Град Мостар дати подшку ”Шантићевим вечерима поезије” и свим активностима ”Просвјете”.

Кордић је упознао присутне са својим идејама и плановима када је у питању културна сцена Мостара.

”Сматрамо да се види у ком смјеру ми радимо. Нема разлога да сарадња не буде још боља. Вјерујем да можемо још боље и више урадити за наш град и грађане. Жеља нам је да се сви спријатељимо и тај циљ смо успјели остварити”, нагласио је Кордић.

Градоначелник је нагласио да се Мостар мора издићи изнад подјела и бити примјер за друге градове.

Замјеник предсједника Градског вијећа Града Мостара Велибор Миливојевић похвалио је рад и дјеловање ”Просвјете” , те нагласио да се мора препознати и подржати рад и квалитет.

”Просвејта је на добром путу.  И до сада је добро радила, те дала допринос да се обогати културна сцена Мостара. Кроз културне садржаје можемо обогатити и туристичку понуду града”, навео је Миливојевић додајући да култура може бити јак интегративни фактор.