МОСТАР – Српско просвјетно и културно друштво ”Просвјета” Градски одбор Мостар подијелило је данас годишњу Просвјетину стипеднију ”Владимир Ћоровић” за 97 стипендиста – ученика основних и средњих школа и студената из цијеле Херцеговине.

Додјела стипендија одржана је у дворишту Старе цркве након литургије на Васкрсни понедељак.

Овогодишњи стипендијски фонд је 80. 000 КМ, а стипендије је добило 25 ученика основних школа у износу од 500 КМ, 24 ученика средњих школа у износу од 700 КМ и  48 студената по 1000 КМ. Осим стипендија  подијељена је помоћ за ученике и студенте који нису међу добитницима, а који су у стању социјалне потребе.

Предсједник Организационог одбора Просвјетине стипендије ”Владимир Ћоровић” Славко Андрејевић поручио је стипендистима да улажу своје знање, покажу заједништво и чувају своју традицију и коријене.

”Поред жеље да материјално подржимо ђаке, студенте и студенткиње, желимо и да Вас подсјетимо на неопходност усвајања и очувања највиших животних вриједности док сте млади, јер сте Ви будућност нашег народа, а наша велика жеља јесте да будете бољи од нас. Примите наше савјете у најбољој намјери и сјећајте их се кроз живот. Нека Вас ова стипендија подстакне на још већу марљивост и прегалаштво и нека буде надахнуће које ће Вас усмјерити ка томе да увијек гледате на животне ситуације позитивно и храбро”, поручио је Андрејевић студентима.

Он је стипендисте подсјетио да требају брижљиво да његују своју традицију, културу и историју.

”У животу ће Вам познавање сопствених коријена и насљеђа омогућити да боље савладате нове околности и изазове на које ћете наилазити. Своје родољубље и национални идентитет увијек исказујте на миран, смислен и достојанствен начин, између осталог и тако што ћете и Ви, с временом, почети да помажете другима, као што ми данас помажемо Вама. Будите увијек поштени људи, с личном одговорношћу и морално исправни. У коријену ријечи образовање јесте ријеч образ, односно поштење, а то је стога што је образована особа само она која је и морално исправна. Улажите у сопствено знање за вријеме школовања, али и током цијелога живота, јер Вам једино знање нико не може узети. Срби и Српкиње Мостара и Херцеговине увијек су били природно господствени људи. Његујте ту особину, не само ријечима већ и дјелима, у сваком тренутку”, нагласио је Андрејевић.

Предсједник СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сана Бјелица Шаговновић честитајући стипендистима истакла је да је мостарска ”Просвјета” поносна што Просвјетина стипендија ”Владимир Ћоровић” из године у годину расте и што су данас у Мостару међу добитницима ученици и студенти из цијеле Херцеговине.

”Иза овога, сада већ могу казати, великог пројекта стоје добри људи који воле свој народ, који воле Мостар и Херцеговину и који желе да улажу у образовање, знање и свјетлију будућност нашег народа и ових простора. Стога им се захваљујем у име ‘Просвјете’ и Организационог одбора Просвјетине стипендије, али и свих наших стипендиста. Срећни смо што се у мостарској Просвјети поново раде велике и лијепе ствари и што се у Мостару окупљамо око добрих и племенитих идеја. Овај град и наша ‘Просвјета’ изњедрили су велика имена попут Шантића, Ћоровића, а надамо се да ће тако бити и у будућности, јер смо се кроз пријаве за ову стипендију увјерили да у Херцеговини стасавају сјајни млади људи”, казала је Бјелица Шаговновић.

Она им је поручила да наставе учити, улагати у себе и своје знање, јер ни вријеме ни сила људска не могу отети: знање и врлине.

”Нашим стипендијама награђујемо најбоље, подстичемо их да се образују и буду изврсни, али настојимо да им поручимо да је једнако важно бити добар човјек и његовати врлине. Настојимо да шаљемо поруку поштовања и заједништва. Будите неко ко у свим својим дјелима, мислима и ријечима – сабира и умножава. Никада не заборавите да су поштовање и љубав према нашој вјери и нацији утемељени на поштовању и свих других вјера и нација”, поручила је Бјелица Шаговновић.

Једна од стипендиста Јелена Кандић из Мостара, студенткиња четврте године руског и енглеског језика и књижевности захвалила се ”Просвјети” и донаторима и изразила наду да ће овај програм, дугорочно опстати.

”Ово је нешто дивно што се десило за Херцеговину и ево наш Мостар. Надам се да је ово традиција која ће се одржати и да ће број стипендиста све више и више да расте. Овим се вреднује наш труд и успјеси”, казала је Јелена Кандић.

Јелена Кандић

Сава Милојевић из Билеће, студент пете године Медицинског факултета у Фочи, другу годину заредом је добитник стипендије.  ”Велико ми је задовољство и част што сам другу годину заредом добитник стипендије СПКД ”Просвјета” из Мостара.  ‘Просвјета’ и ова стипендија издвајају се изнад свих осталих, јер нас окупљају на светим литургијама гдје захтијевамо живу ријеч Христову. Нису могли наћи љепше дане од Васкрса да нас све окупе под овим сјајним небеским сводом и мостарским сунцем”, казао је Сава Милојевић.

Сава Милојевић

”Неизмјерно је значајна ова стипендија и захвални смо на њој. Јако сам срећна што сам у прилици да се сретнем са људима који у овако тешким временима настоје да се издигну и помогну младима да лакше корачамо на животној стази. Велика је част што су ову стипендију примали Иво Андрић, Светозар Ћоровић и други знаменити људи”, навела је Хелена Брајић ученица из Требиња.

Хелена Брајић

Ученице из Мостара Ивана Маврак и Андреа Беловић нагласиле су да им стипеднија много значи и да их подстиче да буду још боље ученице.

Ивана Маврак 

Стипендисти су на поклон добили и по три књиге од Славка Андрејевића – ”Владалац” од Никола Макијавелија,  ”Какве су ти мисле, такав ти је живот” оца Тадеја и ”Моћ садашњег тренутка у пракси”, Екарта Тола, а књигама су награђени и студнети који су написали најбоља мотивациона писма.

Просвјета је  1902. године основана, прије свега, као друштво за стипендирање ђака и студената, а Просвјета у Мостару основала је прва два ђачка дома у Босни и Херцеговини.

Просвјетина стипендија обновљена је 2016. године, прво под именом „Стипендија (потомака) породице Докић за дјецу Мостара“, коју је успоставио Славко Андрејевић, потомак чувене мостарске породице Докић,  уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске, као и породице Бориса Пешке. Године 2018. ова иницијатива се проширује, те од тада стипендија носи назив Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић“. Од 2019. године програм стипендирања укључује ђаке и студенте с територије цијеле Херцеговине. Наш програм данас подржавају 71 донатор и донаторка, који тим својим дјелом шаљу најважнију поруку – поруку заједништва.

Међу најпознатијим Просвјетиним стипендистима били су: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, а стипендије су добили и многи други, касније истакнути Херцеговци и Херцеговке.