МОСТАР, 27. ЈАНУАРА – Српско просвјетно и културно друштво ”Просвјета ”Градски одбор Мостар данас, на празник Светог Саве, расписало је конкурс за додјелу Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић” за ученике основних и средњих школа у школској 2020/2021. години и за редовне студенте у академској 2020/2021. години, са подручја Херцеговине.

Стипендије ће бити додијељене у сљедећим износима: за ученике од 6. до 9. разреда основне школе – 500,00 КМ; за ученике од 1. до 4. разреда средње школе – 700,00 КМ; за редовне студенте – 1.000,00 КМ.

Потребна документација за додјелу Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић” је: молба – име кандидата, име једног родитеља, презиме, адреса становања, адреса електронске поште, број телефона, за коју категорију стипендије се конкурише, која документација се прилаже, датум и мјесто пријаве, својеручни потпис кандидата; мотивационо писмо – детаљан животопис, разлог пријављивања за стипендију, планови за будућност, активности у друштвеној заједници, планови за унапређење живота заједнице и друштва; за ученике основних и средњих школа – копија ђачке књижице или копије свједочанстава  за све разреде које су завршили; за редовне студенте – копија индекса са оцјенама; копије свједочанстава за све разреде средње школе и оригинална потврда факултета која потврђује статус редовног студента; оригинална потврда о запослењу родитеља или оригинална потврда о незапослености (од надлежне службе за запошљавање); оригинална потврда од надлежне институције или друштва о активности у српској заједници у Мостару, долини Неретве и Херцеговини.

Критеријуми за додјелу Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић” су: успјех у школи/факултету – 50%; економска ситуација у породици – 25 %; повезаност и активност у српској заједници у Мостару, долини Неретве и Херцеговини – 15%; тенденција успјеха у периоду од три школске године и више – 5%; начин, квалитет и исправност писања молбе и мотивационог писма – 5% Посебан значај ће имати пријаве бивших стипендиста.

Конкурс је отворен од 27. јануара до 27. фебруара 2021. године. Документација се може доставити лично или поштом – на адресу СПКД Просвјета – ГО Мостар, Улица Конак бр. 7, 88000 Мостар.

Непотпуна документација се неће узимати у разматрање.

Све додатне информације могу се добити путем електронске поште на мејл: [email protected].

Традиција стипендирања у ’’Просвјети’’ стара је тачно колико и наше Друштво, које је 1902. основано управо с циљем стипендирања ђака.

Најпознатији Просвјетини стипендисти су: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, и многи други.

Српско просвјетно и културно друштво ’’Просвјета’’ Градски одбор Мостар 2016. године је обновило стару праксу стипендирања ученика, угледајући се на дугогодишњу традицију нашег Друштва.

Обнављање стипендирања иницирао је бизнисмен из Лондона мостарских корјена г-дин Славко Андрејевић, а пројекат подржала и благословила мостарска Црквена општина.

Управни одбор СПКД “Просвјета” Градски одбор Мостар, на својој сједници 13. 7.2018. године и званично је установио Просвјетину стипендију под именом академика Владимира Ћоровића. Од 2016. године укупно је прикупљено 49.839 евра, а додијељено је 130 стипендија. Наш стипендијски фонд до сада је подржало 29  донатора.

Број стипендија у школској 2019/2020. је нарастао на чак 75, а исплаћен је износ од 25.824 еура, од којих је стипендирано 26 млађих основаца са по 250 еура, 17 старијих основаца са по 300 еура, 17 средњошколаца са по 350 еура и 15 студената са по 500 еура.

Основни мотив за покретање овог пројекта био је подстицање успјеха садашњих и будућих генерација нашег народа у Мостару и долини Неретве.  Наша заједничка жеља је да помогнемо у образовању неких будућих генерација и тако допринесемо да генерације које ће нас наслијдити буду боље од нас. Поред тога, окупљени око ове идеје, шаљемо јасну поруку о значају заједништва.

Убрзо смо стипеднирање проширили на цијелу Херцеговину, а наша је визија да то ускоро буде цијела БиХ, Црна Гора, Македонија, Словенија.

Мостар је изњедрио великане попут Алексе Шантића, Светозара и Владимира Ћоровића, Атанасија Шоле, а наша је стипеднија покушај да на старим и чврстим темељима поново зидамо заједницу која ће бити препознатљива по добру и да сачувамо ватру нашег богатог наслијеђа.

 

Мостар, 27. јануара 2021. године

Организациони одбор Просвјетине стипендије ”Владимир Ћоровић”