У просторијама Владичанског двора у Мостару у суботу 7. новембра почела је настава у ”Просвјетиној школи српског језика, историје и културе” коју организују СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар и Црквена општина Мостар  као допунску наставу за српску дјецу из Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона која немају могућност да се образују на матерњем језику.

Настава се одржава  као трочасовна блок настава српског језика, српске историје и културе, али и основа музике, а од ове године похађа се кроз четири групе- од првог до трећег разреда, четврти и пети разред, од шестог до деветог рареда и средњошколци.

С обзиром на пандемију вируса корона настава се изводи уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

 

Овај пројекат спроводи се од 2014. године уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону  Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства културе Републике Србије.

Наиме, кроз ову допунску школу омогућавамо дјеци из основних и средњих школа изучавање наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања у Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ, а директно су везане за очување културног идентитета српског народа на овом подручју.

Успјех који се годинама остварује јесте одржавање свијести о српском језику, историји и култури.