Izložbom dokumentarne građe pod nazivom „Mostarski književni krug“, autora Zlatka Serdarevića, večeras su u Vladičanskom dvoru u Mostaru završene ovogodišnje, 101. Šantićeve večeri poezije.

Izložba „Mostarski književni krug“ na dvanaest panela prikazuje aktivnosti grupe mostarskih književnika i pjesnika koji su, svojim angažmanom na spisateljskom i izdavačkom radu, saradnjom s nizom poznatih književnika iz regiona, Mostar na kraju 19. i početkom 20. vijeka svrstali u najveće kulturne centre na širem prostoru.

’’Ovom skromnom izložbom pokušavam pružiti bar naznake kolosalnog i impresivnog djela na polju kulture koje je jedna izvrsna generacija ostvarila krajem 19. i početkom 20. vijeka i ima za cilj da nas podsjeti na to slavno doba’’, kazao je Serdarević.

On je takođe naveo da je to bila zlatna generacija Mostaraca koja je ovaj grad povezala sa Evropom i uzdigla ga na najveći nivo koji je u kulturnoj istoriji grada zabilježen.

“Koncepcija ove izložbe zamišljena je tako da fragmentarno, lapidarno, prikaže samo mali dio onog puta koji je ovaj ‘Mostarski književni krug’ prošao, od mladih dana pa sve do njihovog stasanja u velike pjesnike i književnike uopšte. Dakle, ovo je samo jedna inicijacija koliko bi trebalo toga izložiti da se u potpunosti predstavi sve ono što su oni uradili. Period Šantića, Ćorovića, Dučića, Šole i Đikića predstavlja najblistaviji dio kulturne istorije grada Mostara“, kazao je Zlatko Serdarević.

Izložbu “Mostarski književni krug” otvorio je akademik Danilo Marić, koji je naglasio da svaka generacija ima po dva-tri Mostarca koji se pamte, a da je jedan od njih sigurno Zlatko Serdarević koji stiže do svakog mostarskog kutka od značaja. On je takođe naglasio da Serdarević posjeduje ogromnu arhivu i dokumentarnu građu od posebnog značaja za Mostar.

Marić je dodao da ova izložba, kroz dokumentarnu građu i fotografije, svjedoči o stasanju i radu jedne generacije mostarskih kulturnih poslenika koji su uspjeli dostići vrh piramide književnog i pjesničkog stvaralaštva, čime su Mostar izdigli i ugurali u rang kulturne metropole Balkana.

Ovogodišnje “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru održavale su se od 11. oktobra uz razne sadržaje i bogat kulturno-umjetnički program.

Sanja Bjelica-Šagovnović, v. d. predsjednika SPKD “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar, rekla je da su organizatori jako zadovoljni održavanjem manifestacije.

“Imali smo izložbe, pjesničke večeri, predstavljanje knjiga, predavanja, tri večeri bile su posvećene Aleksi Šantiću, a dodijeljene su i Prosvjetine stipendije ‘Vladimir Ćorović’, koje je ove godine dobilo 75 učenika i studenata”, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Istakla je da je u okviru manifestacije počela i Prosvjetna škola srpskog jezika, istorije i kulture, a koju pohađaju srpska djeca koja tu mogućnost nemaju u okviru nastavnog plana i programa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. “Jako smo zadovoljni kako je protekla ovogodišnja manifestacija i zahvaljujem svima koji su nam dali podršku i koji su posjetili Šantićeve večeri poezije”, dodala je Bjelica-Šagovnović.