Изложбом документарне грађе под називом „Мостарски књижевни круг“, аутора Златка Сердаревића, вечерас су у Владичанском двору у Мостару завршене овогодишње, 101. Шантићеве вечери поезије.

Изложба „Мостарски књижевни круг“ на дванаест панела приказује активности групе мостарских књижевника и пјесника који су, својим ангажманом на списатељском и издавачком раду, сарадњом с низом познатих књижевника из региона, Мостар на крају 19. и почетком 20. вијека сврстали у највеће културне центре на ширем простору.

’’Овом скромном изложбом покушавам пружити бар назнаке колосалног и импресивног дјела на пољу културе које је једна изврсна генерација остварила крајем 19. и почетком 20. вијека и има за циљ да нас подсјети на то славно доба’’, казао је Сердаревић.

Он је такође навео да је то била златна генерација Мостараца која је овај град повезала са Европом и уздигла га на највећи ниво који је у културној историји града забиљежен.

“Концепција ове изложбе замишљена је тако да фрагментарно, лапидарно, прикаже само мали дио оног пута који је овај ‘Мостарски књижевни круг’ прошао, од младих дана па све до њиховог стасања у велике пјеснике и књижевнике уопште. Дакле, ово је само једна иницијација колико би требало тога изложити да се у потпуности представи све оно што су они урадили. Период Шантића, Ћоровића, Дучића, Шоле и Ђикића представља најблиставији дио културне историје града Мостара“, казао је Златко Сердаревић.

Изложбу “Мостарски књижевни круг” отворио је академик Данило Марић, који је нагласио да свака генерација има по два-три Мостарца који се памте, а да је један од њих сигурно Златко Сердаревић који стиже до сваког мостарског кутка од значаја. Он је такође нагласио да Сердаревић посједује огромну архиву и документарну грађу од посебног значаја за Мостар.

Марић је додао да ова изложба, кроз документарну грађу и фотографије, свједочи о стасању и раду једне генерације мостарских културних посленика који су успјели достићи врх пирамиде књижевног и пјесничког стваралаштва, чиме су Мостар издигли и угурали у ранг културне метрополе Балкана.

Овогодишње “Шантићеве вечери поезије” у Мостару одржавале су се од 11. октобра уз разне садржаје и богат културно-умјетнички програм.

Сања Бјелица-Шаговновић, в. д. предсједника СПКД “Просвјета” – Градски одбор Мостар, рекла је да су организатори јако задовољни одржавањем манифестације.

“Имали смо изложбе, пјесничке вечери, представљање књига, предавања, три вечери биле су посвећене Алекси Шантићу, а додијељене су и Просвјетине стипендије ‘Владимир Ћоровић’, које је ове године добило 75 ученика и студената”, казала је Бјелица-Шаговновић.

Истакла је да је у оквиру манифестације почела и Просвјетна школа српског језика, историје и културе, а коју похађају српска дјеца која ту могућност немају у оквиру наставног плана и програма у Херцеговачко-неретванском кантону. “Јако смо задовољни како је протекла овогодишња манифестација и захваљујем свима који су нам дали подршку и који су посјетили Шантићеве вечери поезије”, додала је Бјелица-Шаговновић.