На 101. Шантићевим вечерима поезије синоћ је у Владичанском двору у Мостару представљена књига “Херцеговачки вијенац“ Гедеона Стајића и одржано пјесничко вече на којем су наступили пјесници Ђорђе Дабарачић, Доброслав Ћук, Новица Телебак Тени и Здравка Бабић.

Ради се о постхумном допуњеном издању антологије савремене српске лирике у источној Херцеговини за коју је аутор казао да представља истинит приказ догађаја у источној Херцеговини у другој половини 20. и почетком 21. вијека, дат заправо на један посебан начин као историја људских осјећања. Гедеон Стајић радио је као професор српског језика и књижевности и филозофске групе предмета у Средњошколском центру у Невесињу, а  преминуо је 2017. Многи су за њега рекли да је био најбољи познавалац писане ријечи у Херцеговини.

Модератор вечери Радомир Вучковић, који је и предсједник СПКД Просвјета Гацко, казао је да аутор књиге Гедеон Стајић није за живота дочекао да ова верзија књиге, уређено и допуњено издање, угледа свјетло дана, али да би сигурно био поносан на њу.

“Покојни професор се консултовао са пјесницима и на тај начин вршио одабир. Ово је друго допуњено издање које је издала Просвјета Гацко. У књизи је заступљено 17 пјесника са простора Херцеговине и 375 пјесама“, казао је Вучковић.

Професор Ђорђе Дабарчић, који је дао највећи допринос на уређивању књиге, казао је да му је покојни професор Стајић 2012. године донио рукопис “Херцеговачког вијенца” на лектуру и прелом, али да је у штампу послана несређена верзија књиге. “Када је књига изашла, професор је био разочаран и хтио је да све повуче. Нажалост, није дочекао да се уради допуњено издање у коме су још 83 пјесме. Неколико нас из Херцеговине договорило се да требамо урадити друго допуњено издање, а највећи терет пао је на мене. Покојни професор био би сигурно презадовољан”, казао је Дабарчић.

Мостарац са требињском адресом Новица Телебак Тени на Шантићевим вечерима поезије наступио је након 30 година.

“Први пут сам на Шантићевим вечерима поезије учествовао 1978.  и након тога готово свих година до 1990. Након тога наступао сам на Шантићевим вечерима у Невесињу. Увијек сам био позиван из Мостара, али сам казао да ћу доћи када будем спреман, јер Шантић ме увијек привлачио. Срећан сам због поновног сусрета с мостарском публиком и овим градом”, казао је Телебак.

Телебак у Требињу води Књижевну заједницу “Јован Дућић” и каже да Дучића цијени, а Шантића – и воли и цијени. Стога је и приредио књигу о Алески Шантићу  “О боре стари“, а на питање с којим је циљем то урадио, одговорио је – морао сам.

“Поезија не може промијенити свијет, зауставити рат, али нека бар буде свијећа да не плачемо и не умиремо у мраку”, поручио је Телебак на крају вечери.