U Mostaru su večeras otvorene 101. Šantićeve večeri poezije u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta – Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila manifestaciju rekavši da Aleksa Šantić, za sve koji žive u BiH, mora da bude putokaz za bolje međusobne odnose, sa više razumijevanja i sloge.

Ona je naglasila da je Aleksa Šantić, prije svega, simbol ljubavi, slobode, rodoljublja i to, kako je rekla, svi znamo i time se trebamo voditi.

„Iz njegovog umjetničkog opusa i bremenitog života možemo naučiti i kako svim svojim bićem voljeti svoju otadžbinu, ali i svakog običnog, malog čovjeka. Šantić je u tom smislu bio mnogo više od pjesme, imena i prezimena ili tek istorijskog trenutka u kojem je živio“, rekla je Cvijanović.

Navela je da Šantićeve večeri poezije znače mnoge više od večeri poezije i da je to jedna od karika koja spaja, koja nas je naučila toliko dobrih stvari o životu. Rekla je da je večeras u Mostaru prvenstveno da bi dala podršku organizatorima da se istraje u teškim vremenima te da se održi i još više unaprijedi tradicija i sjećanje na velikog pjesnika.

Vršilac dužnosti predsjednika Srpskog prosvjetnog  i kulturnog društva Prosvjeta – Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović je rekla da je Prosvjeta odlučila da održi manifestaciju i pored postojeće pandemije i složene situacije.

„Šantićeve večeri su se održavale i u puno težim vremenima i složenijim okolnostima. Ova manifestacija odavno je izašla iz okvira poetskih večeri i postala prepoznatljiva manifestacija ne samo u Mostaru, već i u regionu“, rekla je Bjelica-Šagovnović.

Pojasnila je da Prosvjeta, prije svega kroz Šantieve večeri poezije, čuva sjećanje na velikog pjesnika, srpsku kulturu, jezik i tradiciju, ali da se radi i na tome da ova manifestacija bude mjesto susreta, saradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi.

„Iznad svega nastojimo djelovati na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je upravo Šantić kao čovjek njegovao – slobodi, ljubavi, čovjekoljublju i kosmopolitizmu. Aleksa je bio mnogo više od pjesnika. Sa svojim savremenicima postavio je temelje kulture u Mostaru. Želimo da na našim  jakim temeljima ponovo gradimo našu kulturu u Mostaru“, rekla je Bjelica-Šagovnović.

Iguman manastira Žitomislići arhimandrit Danilo Pavlović, obraćajući se prisutnima u ime Eparhije zahumsko-hercegovačke, rekao je da su Šantićeve večeri poezije večeras u znaku Nemanjića i da svi koji koriste prefiks srpski, trebaju imati na umu sve što su Nemanjići i Sveti Sava ostavili u amanet srpskom narodu.

Pozvao je na obnovu jedinstva i srpske pozicije, ali i svega onoga što je sposobno da se obnovi.

„Ovo je još jedan u nizu događaja koji svjedoči da možemo… Kroz ove dane treba da se sjetimo Šantića, Nemanjića, ali i toga ko smo i šta smo“, poručio je Pavlović. Predstavnik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i premijera Nevenka Hercega, Darko Juka, poručio je da je Vlada kantona bila i da će biti podrška pri organizovanju Šantićevih večeri poezije. Juka je, govoreći o značaju ove manifestacije i samoga Šantića, rekao da je Aleksa Šantić jedno od najvećih imena koje je hodilo ulicama Mostara.

„Šantić je bio naš, ali bio je i svačiji… Nepojmljivo je pomenuti Aleksu, a da se ne pomene Mostar i obratno… Kada je pisao i najprisnije o onome što je naše, mostarsko, širio je poruku i misao spajanja, ljubavi i osjećaja pripadnosti“, rekao je Juka.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici hercegovačkih opština, predstavnici Republike Srbije, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i mnogi drugi gosti.

Na otvaranju je predstavljena izložba pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine“ i upriličen muzičko-poetski program “Nemanjići i Šantić”. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za istoimenu seriju koju je, povodom 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, snimao RTS. Prisutni su uživali i u Šantićevoj poeziji i muzičkom programu.

Uoči otvorenja manifestacije u Vladičanskom dvoru u Mostaru, predsjednica Cvijanović i članovi Prosvjete položili su cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku u Mostaru i prisustvovali pomenu na pjesnikovom grobu na pravoslavnom groblju Bjelušine.

Šantićeve večeri poezije traju do nedjelje, 18. oktobra.