У Мостару су вечерас отворене 101. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва Просвјета – Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва Гусле.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић отворила манифестацију рекавши да Алекса Шантић, за све који живе у БиХ, мора да буде путоказ за боље међусобне односе, са више разумијевања и слоге.

Она је нагласила да је Алекса Шантић, прије свега, симбол љубави, слободе, родољубља и то, како је рекла, сви знамо и тиме се требамо водити.

„Из његовог умјетничког опуса и бременитог живота можемо научити и како свим својим бићем вољети своју отаџбину, али и сваког обичног, малог човјека. Шантић је у том смислу био много више од пјесме, имена и презимена или тек историјског тренутка у којем је живио“, рекла је Цвијановић.

Навела је да Шантићеве вечери поезије значе многе више од вечери поезије и да је то једна од карика која спаја, која нас је научила толико добрих ствари о животу. Рекла је да је вечерас у Мостару првенствено да би дала подршку организаторима да се истраје у тешким временима те да се одржи и још више унаприједи традиција и сјећање на великог пјесника.

Вршилац дужности предсједника Српског просвјетног  и културног друштва Просвјета – Градски одбор Мостар Сања Бјелица-Шаговновић је рекла да је Просвјета одлучила да одржи манифестацију и поред постојеће пандемије и сложене ситуације.

„Шантићеве вечери су се одржавале и у пуно тежим временима и сложенијим околностима. Ова манифестација одавно је изашла из оквира поетских вечери и постала препознатљива манифестација не само у Мостару, већ и у региону“, рекла је Бјелица-Шаговновић.

Појаснила је да Просвјета, прије свега кроз Шантиеве вечери поезије, чува сјећање на великог пјесника, српску културу, језик и традицију, али да се ради и на томе да ова манифестација буде мјесто сусрета, сарадње, међусобног поштовања и љубави.

„Изнад свега настојимо дјеловати на универзалним људским вриједностима које је управо Шантић као човјек његовао – слободи, љубави, човјекољубљу и космополитизму. Алекса је био много више од пјесника. Са својим савременицима поставио је темеље културе у Мостару. Желимо да на нашим  јаким темељима поново градимо нашу културу у Мостару“, рекла је Бјелица-Шаговновић.

Игуман манастира Житомислићи архимандрит Данило Павловић, обраћајући се присутнима у име Епархије захумско-херцеговачке, рекао је да су Шантићеве вечери поезије вечерас у знаку Немањића и да сви који користе префикс српски, требају имати на уму све што су Немањићи и Свети Сава оставили у аманет српском народу.

Позвао је на обнову јединства и српске позиције, али и свега онога што је способно да се обнови.

„Ово је још један у низу догађаја који свједочи да можемо… Кроз ове дане треба да се сјетимо Шантића, Немањића, али и тога ко смо и шта смо“, поручио је Павловић. Представник Владе Херцеговачко-неретванског кантона и премијера Невенка Херцега, Дарко Јука, поручио је да је Влада кантона била и да ће бити подршка при организовању Шантићевих вечери поезије. Јука је, говорећи о значају ове манифестације и самога Шантића, рекао да је Алекса Шантић једно од највећих имена које је ходило улицама Мостара.

„Шантић је био наш, али био је и свачији… Непојмљиво је поменути Алексу, а да се не помене Мостар и обратно… Када је писао и најприсније о ономе што је наше, мостарско, ширио је поруку и мисао спајања, љубави и осјећаја припадности“, рекао је Јука.

Манифестацији су присуствовали и представници херцеговачких општина, представници Републике Србије, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и многи други гости.

На отварању је представљена изложба под називом “Немањићи – рађање краљевине“ и уприличен музичко-поетски програм “Немањићи и Шантић”. Ради се о изложби костима који су рађени за истоимену серију коју је, поводом 800 година српског краљевства и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, снимао РТС. Присутни су уживали и у Шантићевој поезији и музичком програму.

Уочи отворења манифестације у Владичанском двору у Мостару, предсједница Цвијановић и чланови Просвјете положили су цвијеће на споменик Алекси Шантићу у Шантићевом парку у Мостару и присуствовали помену на пјесниковом гробу на православном гробљу Бјелушине.

Шантићеве вечери поезије трају до недјеље, 18. октобра.