Неколико стотина вјерника учествовало је данас у Шантићевој светосавској литији у Мостару, одржаној у знак подршке православној браћи у Црној Гори, а литију је предводио умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије и мостарско свештенство.

Литија, у којој је био велик број дјеце, кренула је послије литургије у Старој цркви у Мостару до гроба Алексе Шантића на гробљу Бјелушине, гдје је служен помен и одржан рецитал пјеснику који је преминуо на данашњи дан 1924. године.

Од Шантићевог гроба литија је улицама Мостара ходила до парка Алексе Шантића гдје је такође одржан рецитал, а потом преко Кујунџилука и Старог града назад до Владичанског двора и опет до Старе цркве.

Мостарски парох о. Радивоје Круљ казао је да је порука данашње литије Шантићева порука да је Бог слободу дао за човјека и да ми знамо свој пут. “Данас обиљежавамо и годишњицу упокојења Алексе Шантића, а порука је да је Бог слободу дао за човјека и да ми знамо свој пут те да зато дижемо свој глас за правду, а против неправде, за човјека, а против злоупотребе човјека, диктатуре и дискриминације. То је наш молитвени ход данас у Мостару“, поручио је Круљ.

Додао је да је мостарска литија мала, али је зато с великом поруком.

Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије одржао је бесједу на мостарском гробљу Бјелушине поручујући да је је српски народ један народ, гдје год био.

“Нека им Бог суди, али ко насрће на светиње, неће добро проћи. Као ни ови овдје што насрћу на гробове. Издржаћемо, ми смо велик народ, народ с великим духовним резервама. У Црној Гори се показало да је народ жив, а то свједоче и ова дјеца данас“, казао је владика Атанасије.

Међу Мостарцима у литији била је и посланик у Парламенту БиХ Љубица Миљановић, која је подсјетила да је на Шантићевој сахрани био цијели Мостар, а да га је испратио и мујезин са мунаре. “Ми желимо такав Мостар, желимо поштовање свих вјероисповијести, право сваког човјека и право на наше српске светиње које су новим законом у Црној Гори угрожене“, казала је Миљановић.

Грађани Мостара који су били у литији кажу да су дошли да подрже своју Цркву и свој православни народ. “За Цркву, за молитву, за читав народ, за све нације. Да буде мира и слоге“, казала је Славојка Лојпур из Бијелог поља.

“Поздрављамо браћу из Црне Горе и подржавамо Српску православну цркву да истраје у борби против Закона о слободи вјероисповијести“, поручио је Бранко Чворо.

Грађани Мостара и туристи с одушевљењем су поздрављали литију.