Мостар, 6. новембар 2019. – Јубиларне 100. Шантићеве вечери поезије затворене су 6. новембра 2019. године у Мостару додјелом Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић“ и отварањем „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“.

 

Предсједница Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да је Организациони одбор презадовољан како је манифестација протекла и какве је одјеке и реакције имала не само у БиХ, већ и у региону.

Сања Бјелица Шаговновић

Она је додала је да у мјесец дана, од 6. октобра до 6. новембра, одржано петнаест програма и то су сваком дијелу Мостара, а по једну вече и у Невесињу и Бањој Луци.

“Мислим да су Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) „Просвјета“ и  Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ на достојанствен начин обиљежили овај велики јубилеј и вратили српску културу у Мостару на мјесто које заслужује“, нагласила је Бјелица Шаговновић.

Она је истакла да се “Шантићевим вечерима поезије“ на достојанствен начин прослављала лик и дјело великог  пјесника, али да је ова манифестација постала и мјесто сусрета.

“Послали смо позитивне поруке из Мостара кроз сарадњу с пријатељским друштвима и институцијама. Морам подсјетити како смо дио програма организовали с другим институцијама културе попут представе коју смо радили с три театарске куће из Мостара и Бање Луке, затим изложбе које смо организовали с Хрватским домом херцег Стјепана Косача, Центром за културу и слично, једну вече програм су приредили гимназијалци Мостара и ученици Колеџа уједињеног свијета. Склопљена су пријатељства међу умјетницима, међу институцијама“, навела је Бјелица Шаговновић.

Додала је да је кроз манифестацију прошло на десетине умјетника из више градова БиХ и регије, те на стотине посјетилаца што организаторе чини срећним и поносним.

Она је нагласила да није било љепшег начина да се манифестација затвори, већ додјелом 75 стипендија за ученике основних и средњих школа, те студенте из Херцеговине. Додала је да су новац за стипендије прикупили Мостарци и Херцеговци расути широм свијета који су жељели стипендирати надарену дјецу Херцеговине, те да је иницијатор и оснивач Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић“ успјешни бизнисмен из Лондона Славко Андрејевић, чији су породични коријени из Мостара.

На затварању “Шантићевих вечери поезије“ отворена је „Просвјетина школа српског језика, историје и културе“.

Бјелица Шаговновић је подсјетила да се ради о допунској настави коју СПКД “Просвјета“ организује за дјецу која у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК) не могу похађати наставу на матерњем језику.

“То је мјесто гдје се дјеца могу сусрести, научити свој језик, писмо и културу, односно оно што им није омогућено у образовном систему ХНК гдје се нажалост не похађа настава на српском језику“, навела је Бјелица Шаговновић.

У току програма који су припремили ученици “Просвјетине школе“, координатор за “Просвјетину школу“ свештеник Душко Којић представио је циљеве и систем рада, као и наставно особље.

Ученици “Просвјетине школе“ припремили пригодан програм
Наставници “Просвјетине школе“ представили се присутнима

 

Свештеник Радивоје Круљ, који је један од најзаслужнијих за програм стипендирања, стипендистима је поручио да остану истрајни у стицању нових знања, образовању и усавршавању, јер је знање и образовање једни начин да народи , посебно тамо гдје су у мањини, остану и опстану.

Чланови Управног одбора “Просвјете“ на крају вечери подијелили су стипендије.

Додјела стипендија успјешним ученицима

Током трајања манифестације одржано је више пјесничких вечери, представљања књига, изложби, направљена је представа о Шантићу под називом “Што те нема“, те издата монографија “100 Шантићевих вечери“. Манифестација је одржана под генералним покровитељством српског члана Предсједништва БиХ.