Мостар, 27. јануар 2019. – У Владичанском двору у Мостару у недјељу навече одржана је Светосавска академија на којој је бесједу одржао игуман манастира Житомислић Данило Павловић који је о Светом Сави говорио као о српском светитељу и просвјетитељу.

 

У надахнутој бесједи игуман Павловић је рекао да Сава, прихвативши позив на светост, проводи свој монашки живот на Атосу у аскези, одрицању, посту и молитви.

Он је додао да је светост цјеложивотна преданост, одвојеност за службу господству Исуса Христа те да светост није пропис, већ начин живота. – “Светост значи живјети и стремити ка Богу“.

“Зато Светог Саву убрзо виђамо и као организатора, онога који има визију. Он доводи остарјелог оца у манастир, са њим, односно његовим новцем зида Хиландар којим се и данас поносимо. Његова Светост подразумијева и то да напушта Свету Гору, враћа се у отаџбину. Његова истинска светост подразумијева да дипломатски дјелује, путује од Запада до Истока, од папе до патријарха, да мири завађену браћу, а мирити Србе до данас је неиздржив и крвав посао. Његова Светост подразумијева и то да је у једном тренутку схватио како је од великог значаја, а у циљу чврстог јединства са Васељенском Црквом, да ми добијемо аутокефалност“, казао је игуман.

Нагласио је да се Свети Сава упустио у можда најтежи пројекат. “Посјетивши Рим и добивши један вид сагласности, а потом од избјеглог патријарха у Никеји, извојевао је аутокефалност, али не заборавите – не без мука. Био је прогањан, осуђиван чак и анатемисан“, навео је игуман Данило.

Подсјетио је у бесједи да су се Светом Сави ругали да није епископ, ругали су му се да није довољно монах, да није ништа ново ни другачије од осталих светих људи, али да је Сава то подносио и могао поднијети јер је имао истинску светост.

“Светост је религија каквој нема премца. То је однос с Богом – савезни однос, да буде јасно – који се очитује по милости у вјери и пракси у сваком подручју наших живота“, поручио је игуман у бесједи.

У програму Светосавске академије учествовали су ученици који похађају православну вјеронауку из Мостара и Чапљине, а који су припремили изузетно богат програм уз помоћ вјероучитеља, као и ученици Основне музичке школе „Свети Роман Метод“ из Невесиња, пјевачка група Српског просвјетног и културно-умјетничког друштва Гусле из Мостара те етно-група „Свети Димитрије“ из Невесиња.

Дворана Владичанског двора била је испуњена до посљедњег мјеста, а академији су, уз родитеље дјеце која су наступала и бројне госте, присуствовали и свештеници из Мостара те конзул Србије у Мостару Марија Бакоч.

Академију, која се у Мостару традиционално одржава од 2009. године, организовали су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и СПКД Просвјета – Градски одбор Мостар, а први пут у овом граду одржана је давне 1883. године, када ју је организовао гласовити српски пјесник Алекса Шантић