У Мостару је одржан традиционални божићни концерт, као и божићни пријем чији је домаћин, Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, у бесједи поручио да сви морају бити људи мира и покушати да мир подијеле с другима.
„Не постоји лакши пут за све нас, ако заиста искрено желимо заједнички суживот заснован на поштовању и љубави у овом граду и на овим нашим просторима”, рекао је владика Димитрије, који је божићну бесједу одржао на почетку синоћњег концерта.

Он је истакао да све што је истински вриједно у заједничким и личним животима подразумијева труд, посвећеност, али и храброст.

„Не дајмо да нас зло побиједи, него побиједимо зло добром и мудрошћу“, поручио је владика Димитрије.

Према његовим ријечима, уколико би све то било уважено, онда ни слоган „Све је премостиво“, под којим је Мостар кандидован за европску пријестоницу културе за 2024. годину, неће остати мртво слово на папиру.

„Ми ћемо се, као заједница православних, трудити да у доброј вјери и нади, осим примјеном изнесених идеја, допринесемо овом граду и у визуелном и архитектонском смислу, враћајући његовом културном и вјерском идентитету у блиској будућности Храм Свете Тројице у Бранковцу, чију ћемо изградњу, надам се, ускоро завршити“, нагласио је владика Димитрије.

Уочи концерта организован је пријем којем су присуствовали представници Исламске заједнице и Католичке цркве, представници свих нивоа власти те културног и јавног живота Мостара и Херцеговине.

Игуман манастира Житомислић архимандрит Данило Павловић рекао је да је српска заједница Мостара загледана у будућност и заокупљена садашњошћу.

„Божић је вријеме да кажемо поруку једни другима. Да кажемо хвала, али и шта очекујемо, планирамо, желимо. Наша заједница је стасала у стамену и озбиљну. Очекујемо, молимо и тражимо да имате разумијевања за нас и да у нашој заједници препознате људе који могу аутентично представљати свој народ на свим нивоима“, рекао је игуман Павловић.

Он је захвалио представницима Католичке цркве и Исламске заједнице те градским властима Мостара за сарадњу и подршку Српској православној цркви и српској заједници у Мостару.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да је Божић празник рађања новог живота, када се жели срећа, радост, мир, благостање које се дијели са сусједима и пријатељима.

„Нама треба живјети, славити живот и помагати једни другима. Врло је лијепо да смо дошли у оволиком броју да најмалобројнијој заједници честитамо Божић. Ми најмалобројније требамо поштовати, уважавати и дати им подршку“, истакао је Бешлић.

На пријему су се обратили и мостарски муфтија Салем еф. Дедовић те у име Бискупије мостарско-дувањске генерални викар дон Жељко Мајић, који су честитали Божић и позвали на мир, љубав, уважавање и поштовање.

На концерту је наступио музички састав Катера из Источног Сарајева који је одушевио публику у до краја испуњеној дворани Хрватског дома херцега Стјепана Косаче.

На концерту су са једном нумером наступила и дјеца која похађају вјеронауку у Мостару.

Организатори концерта, који је дар Мостару поводом Божића, били су Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво Гусле, уз подршку и благослов Српске православне црквене општине Мостар.